et bondegårdsliv i storbyen

Caladium

Pasningsvejledning for den eventyrlige, farverige plante 

 

Det er kun omkring et halvt til et helt år siden, jeg blev optaget af denne smukke plante. Jeg begyndte at se den omkring i plantecentre, hvor den skiller sig ud med sine meget farvestrålende blade. Min kollega fortalte om sin Caladium White Queen, som hun havde haft i lang tid, og som hele tiden genopstod fra de døde. Når hun troede, planten var død, lod hun den stå ude i sin garage og forsømte den. Pludselig var der kommet nye skud, og planten levede igen. Snart efter fulgte de smukkeste hvide blade. 

Min kollega tog stiklinger med til mig, og siden da har jeg været Caladiumfan.

 

To af mine Caladiumplanter

 

Min stikling fra min kollega er netop afblomstret, og jeg troede, at jeg måske passede den forkert, men nu er der netop flere nye skud på vej. Jeg har oplevet Caladiums omtalte genopståelse! 

 

Det mest signifikante ved Caladium er det særprægede udseende. Planten har mange blade, som kan blive store, og de er alle intense i farverne. Bladene er også papirstynde, og derfor er planten umiddelbart en diva at passe. Det er dog både min kollegas og min egen er faring, at planten er lettere at passe, end man lige tror. Man skal bare slå koldt vand i blodet, når den begynder at smide alle bladene og se livstræt ud. Kort efter kommer de nye skud.

 

 

Caladium kaldes også Elefantøre ligesom Alocasia (læs om Alocasia her) grundet bladenes form (det synes jeg dog, vi skal lade være med. Alocasia er den eneste sande Elefantøre. My precious!).

Planten er fra den sydamerikanske regnskov, hvorfor den godt kan lide høj luftfugtighed, og den trives i veldrænet løs jord. Den skal helst være fugtig, men vær meget opmærksom på overvanding. 

Caladium kan godt lide lys og varme, men ligesom i regnskoven vil den helst ikke have sol hele tiden. Da bladene er så tynde, kan direkte sol være skadeligt, da bladene let bliver solbrændte.

Du kan både købe voksne Caladiumplanter i stort set alle plantecentre, eller du kan købe dem som knolde (i stedet for et frø eller en stikling med rødder, er Caladium en knoldplante, dvs. den vokser fra en grim, brun kartoffellignende satan).  Jeg har købt to Caladiumknolde i Plantorama. Her planter du knolden og vander jorden regelmæssigt, hvorefter små skud vokser frem efter et par uger. 

 

Pasningsvejledning

Jord: Lys veldrænet jord. Jeg bruger min min faste jordblanding med kokosmuld, pottemuld og perlite. 

Lys: Skal stilles lyst og varmt, men undgå direkte sol.

Luftfugtighed: Caladium kan godt lide høj luftfugtighed, men dette er ikke et must. Jeg opbevarer mine i planteskabe, hvor der er en luftfugtighed på mellem 60 til 90 %. Det er min erfaring, at de fleste lidt sensitive tropiske husplanter elsker at stå i skabet, men Caladium kan også sagtens stå i almindelig stue-luftfugtighed. 

Da bladene er tynde og skrøbelige, er det også vigtigt at være opmærksom på for høj luftfugtighed, samt at planten får frisk luft/udluftning omkring sig, da bladene ellers lettere kan rammes af svampesygdomme og kan rådne (det er kun relevant, hvis din Caladium står i et planteskab).

 

 

Vanding: Planten skal holdes fugtig og være i et fugtigt miljø hvis muligt. Jeg vander min Caladium ca. en gang ugentligt. Mærk altid efter på jorden. Hvis de øverste par cm. er begyndende tørre, er det tid til vanding. 

Gødning: Jeg gøder mine indendørs stueplanter ca. en gang månedligt. Jeg bruger almindelig universalgødning, som kan købes billigt i f.eks. Netto eller Substralgødning, gerne den økologiske.

Stiklinger: Jeg har ikke selv erfaring med at dele eller formere denne plante, men min kollega lavede min stikling ved deling. Det vil sige, at hun løftede planten op fra potten, frigjorde den fra jorden og derefter skilte nogle af rødderne ad. Hun gav mig derefter en knold/rod med et par skud på. It’s alive!

 

Caladium er en virkelig smuk plante og en af dem, jeg er lidt besat af for tiden. Hvis du ønsker flere farver i dit hjem, er den et oplagt plantevalg.

 

Mia N

 

DEL

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Relaterede indlæg

Mia N

Psykolog, bonderøv og amatørblogger

Jeg hedder Mia, er 35 år og oprindeligt nordjyde. Jeg bor nu på Nørrebro i Købehavn på fjerde år med mine marsvin og utallige planter og elsker det. Jeg er uddannet psykolog og arbejder i psykiatrien. 

Her deler jeg de ting, der optager mig, og som gør mig glad: alt fra planter og oplevelser i Danmark til gyserfilm og test af virkeligt underligt slik.

Velkommen!

Mia N

jeres favoritter
Udforsk
Støt planteværk (reklamelinks)

miasplantevaerk@hotmail.com

søg på bloggen