Planter og alt det andet "værk",
der interesserer mig

Deling af Monstera Deliciosa

Guide til at lave en flottere, sundere plante eller flere planter (stiklinger)

 

Formering af din Monstera Deliciosa (Fingerfilodendron) betyder, at du tager din plante og laver flere planter af den. Det kan enten være, fordi du gerne vil lave en stikling, eller du er træt af at se på din Monstera, der er blevet skæv eller grim. Der kan du tage de flottere stængler og blade og plante dem sammen i en ny, flottere plante.

 

Jeg har netop formeret flere Monsteraer, både derhjemme og på min arbejdsplads. Flere af dem havde været under hårdt angreb af skadedyret, trips, og en af dem var blevet meget stor og skæv, fordi den ikke havde haft noget at kravle opad.

Mange har spurgt ind til, hvordan jeg gjorde, og her er min guide:

 

To afklippede stængler med sunde blade. Der er både led og luftrødder med.

 

Formering ved stiklinger

Find de pæneste stængler og blade, som er sunde og raske – det er dem, du vil gemme. For at kunne tage en stikling, skal stænglen have en luftrod og et led med. Det er her, hvor der kan gro nye rødder ud fra, så dine stiklinger kan leve.

Begge dele er tydelige at se, hvis man kigger efter. Find det yderste af en stængel, og følg den ned til nærmeste led. Der skal gerne være 2-3 stængler med blade fra leddet og en antydning af en luftrod. Klip lige under leddet og luftroden, så du har begge dele med på din nye stikling.

Nu er det vigtigt, at stiklingen får en masse fugt. Du kan enten plante den direkte i jord, sætte den i vand, i lecakugler eller fx spagnum mos. Det afgørende er, at det er fugtigt, og at stiklingen hele tiden holdes fugtig.

Jeg har haft størst effekt ved enten at plante dem direkte i jord eller i fugtigt spagnum mos. For at hjælpe processen på vej, kan du pakke plastic omkring hele den nye stikling, så du opretholder en høj luftfugtighed.

 

En afklippet stængel med både luftrødder og led

 

En afklippet stængel med nye, sunde hvide rødder, efter den har stået i spagnum mos i ca. 14 dage

 

Rødderne på stiklingen skal være ca. 4 cm lange, før du flytter stiklingen til en almindelig potte og kan passe den almindeligt – det tager ca. 3-8 uger. 

Lige når du har taget stiklingen, er både hovedplanten og stiklingen sårbar, fordi du har givet den et traume (man er vel psykolog). Det er naturligt, at bladene kan blive lidt triste og halvkrøllede at se på, indtil der er gode, stabile rødder.

 

Et par stiklinger i min vindueskarm. De står i spagnum mos og danner rødder.

Mossen holdes fugtig, og planten får rigeligt med lys.

 

Det vigtigste er, at holde jorden og dermed stiklingen fugtig – og så har du snart en ny plante!

Denne metode kan i øvrigt bruges til alle planter, der har samme opbygning som Monstera Deliciosa, dvs. har led og/eller luftrødder.

 

 

Mia N

 

image_print

DEL

5 reaktioner

 1. Hej
  Tak for en god guide

  Jeg har taget en stikling med to luftrødder der er ret lange, da der er to luftrødder under leddet, skal disse klippes af/mindre?

  Desuden har jeg taget en stikling med to led og to luftrødder under leddene, kan denne spires videre, eller skal den deles i to? Tænker om den er “stærk” nok til at deles da der så kun vil være et blad på hver stikling hvis jeg splitter den. Der er en lille begyndende luftrod ved det ene led så jeg ville godt kunne dele den, men ved ikke hvad der er at foretrække

  Vh katrine

  1. Hej Katrine 🙂 Du kan sagtens klippe i luftrødder, men når du lige har taget en stikling, vil jeg foreslå dig at vente lidt med det. På den måde “traumatiserer” du planten mindst muligt ved at klippe i den færre gange.
   Ift. dit andet spørgsmål, så så længe der er et gropunkt, så kan stiklingen leve. Uafhængigt af antal af blade.
   Jeg beklager mit sene svar og håber, dine stiklinger har det godt 🙂

 2. Hej
  Tak for en god guide

  Jeg har taget en stikling med to luftrødder der er ret lange, da der er to luftrødder under leddet, skal disse klippes af/mindre?

  Desuden har jeg taget en stikling med to led og to luftrødder under leddene, kan denne spires videre, eller skal den deles i to? Tænker om den er “stærk” nok til at deles da der så kun vil være et blad på hver stikling hvis jeg splitter den. Der er en lille begyndende luftrod ved det ene led så jeg ville godt kunne dele den, men ved ikke hvad der er at foretrække

 3. Hej og tak for fif 😉
  Jeg har et enkelt spørgsmål til dig.
  Har du oplevet at der render og drypper med klart væske på og fra bladene?
  På bagsiden af bladene bliver de mørkegrønne i det område hvorfra væsken render/drypper.
  Tak og mvh Liselotte

  1. Hej Liselotte, beklager mit sene svar. Jeg er ude at rejse 🙂 Ja, mange planter drypper med vand, og det er egentligt et godt tegn. Så får de vand nok og gør, som de skal. Jeg har dog ikke oplevet, at bladene får en mørkere farve, der hvor væsken drypper fra. Du kan evt. sende mig et billede i plantebrevkassen, så kan jeg se nærmere på det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Mia N

Plantenørd, bonderøv og amatørblogger

Jeg hedder Mia, er 36 år og oprindeligt nordjyde. Jeg bor nu på Nørrebro i Købehavn på femte år med mine marsvin, kreative projekter, utallige planter, og jeg elsker det. 

Her deler jeg de ting, der optager mig, og som gør mig glad: alt fra planter og oplevelser i Danmark til gyserfilm og test af virkeligt underligt slik.

Velkommen!

Mia N

jeres favoritter
Udforsk
Støt planteværk (reklamelinks)

miasplantevaerk@hotmail.com

søg på bloggen
Søg