Planter og alt det andet "værk",
der interesserer mig

Min daglige altanrutine

Jeg spurgte på Instagram, hvad I gerne ville se mere af på bloggen, og flere svarede min altan.

Den er min største lykke, da den er så proppet med grønt, at det er som en lille jungle i storbyen. Den gør mig glad hver dag – men den er også hårdt arbejde. Når vi når september, begynder jeg at opleve vandingsudbrændthed, hvor jeg hellere vil skifte sengetøj end at vande flere planter. Når man bor i lejlighed og har sammenlagt nok over 150 planter (indendørs og udendørs), så tager det LANG tid at vande med en vandkande.

Jeg tager det med som en naturlig del af processen og fortsætter med at vande (bare på en mere vred måde).  Men indtil da skal altanen bare nydes! Jeg elsker at sidde derude og læse, spise aftensmad eller omplante planter.

 

Min altan i slutningen af maj 2021

Min daglige altanrutine

Fra ca. april, hvor jeg sætter de første planter ud på altanen, til omkring oktober, har jeg en daglig altanrutine, hvor jeg passer og plejer mine planter. Jeg kan godt springe over et par dage hist og her, hvis jeg fx er væk en weekend, men hvis der er solrigt, skal jeg lave vandingssystemer eller have nogen til at komme forbi og vande.

Jeg starter med at vande alle de planter, der trænger. Når det er sommer, er det næsten alle hver dag – nogle gange flere gange om dagen (sommeren 2018 var en dræber), men jeg mærker altid på jorden i mine planter, om de er tørre og trænger til vanding. Nogle af mine planter er nemlig i altankasser uden drænhul, så det er vigtigt at holde øje med, at de ikke overvandes og rådner. Jeg vander med gødning ca. hver 14 dag i sommerhalvåret.

 

 

Herefter skal tomaterne nippes. Tomatplanter laver hele tiden sideskud på deres planter (et lille skud, der vokser ud i ”krogen” mellem leddene på planten), og disse skal fjernes, så planten koncentrerer sig om at sætte blomster og derefter tomater til mig – og ikke på at lave flere stængler og blade. Når tomaterne er kommet, samler jeg dem ind, og jeg kan dagligt fylde en margretheskål. Det er fremragende! De smager så meget bedre end købte tomater. Jeg samler også andre grøntsager ind, fx kartofler, agurker og chili. Jeg klipper også krydderurter af til min madpakke og til mine marsvin.

 

Sideskud på tomatplante

Anden tomatplante, der trænger til at blive bundet op 

 

Næsten hver dag gennemgår jeg også planterne og fjerner visne, grimme blade, samt ser om de er blevet ramt af enten sygdomme eller skadedyr, som jeg skal behandle.

Udendørs planter som tomater og jordbær får næsten altid bladlus eller larver af den ene eller andet slags. Bladlusene gør ikke så meget skade, men er ærgerlige at se på. Larverne er irriterende, fordi de sidder hele dagen og spiser bladene, så der kommer store huller. Jeg behandler de ramte planter med min hjemmelavede gift (indlæg på vej), og jeg fjerner altid de mest inficerede blade for at mindske spredning.

 

Fjern kedelige, visne blade

Bladlus på min jordbærplante

 

Nogle planter, fx squash, skal bestøves, og det gør jeg ved at presse en han- og hunplante sammen. Ja, jeg laver voldtægt på dem med hinanden. Jeg er ikke stolt af det, men det er nødvendigt, ellers kommer der ingen grøntsager. Jeg går ud fra, at når nu naturen er indrettet sådan, har jeg fået samtykke.

Jeg tjekker også hyppigt, om der er planter, der skal omplantes eller bindes op. Agurker, tomater, peberfrugter og squash kan blive gigantiske, og de skal bindes op for at klare sig. Ellers vil planten knække og gå til. Du kan købe rigtig fine espalier til det formål, men jeg laver ofte noget selv af pinde og snor.

 

Ærteplante, der snart trænger til omplantning og at blive bundet op

 

Jeg tjekker regelmæssigt, om der er planter, som jeg kan tage stiklinger fra. Fx er jordbærplanten en ivrig baby maker, som laver en masse aflæggere. Det er lange stængler med et rodpunkt på, hvor der vokser nye blade fra. Selve rodpunktet kan man placere i jorden, og der vil vokse en ny jordbærplante frem. Med den metode er jeg gået fra én lille jordbærplante til fem store krukker fyldt med jordbærplanter.

 

En aflægger fra jordbærplanten

 

Det er samtidig vigtigt at være opmærksom på, om der skal flyttes rundt på altanen. Nogle planter trives i fuld sol, andre i delvis, andre i skygge. Derfor flytter jeg rundt på dem efter behov.

Herefter skal der fejes og rengøres, især fordi jeg sviner meget, når jeg sidder og laver planteskole derude. Jeg går ind for at have jord under neglene – og åbenbart også under møblerne, puderne og mine strømper.

 

Min mynte stortrives, men den læner sig efter solen. Den vil gerne stå et mere solrigt sted. 

 

Lad os krydse fingre for en god sommer i år, så vi kan nyde vores haver, altaner og parker!

 

Mia N

 

image_print

DEL

En reaktion

  1. Jeg er vild med blåbær og har købt 2 planter, som skal være på altanen
    Har ingen erfaring med fugteplanter og om det overhovedet er smart og kan lade sig gøre på en altan?
    Ledte på din blok, om du havde nogle gode råd, men fandt ikke noget med blåbær – hvad tænker du
    Bh Tina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Mia N

Plantenørd, bonderøv og amatørblogger

Jeg hedder Mia, er 36 år og oprindeligt nordjyde. Jeg bor nu på Nørrebro i Købehavn på femte år med mine marsvin, kreative projekter, utallige planter, og jeg elsker det. 

Her deler jeg de ting, der optager mig, og som gør mig glad: alt fra planter og oplevelser i Danmark til gyserfilm og test af virkeligt underligt slik.

Velkommen!

Mia N

jeres favoritter
Udforsk
Støt planteværk (reklamelinks)

miasplantevaerk@hotmail.com

søg på bloggen
Søg