Planter og alt det andet "værk",
der interesserer mig

Monstera Deliciosa

Pasningsvejledning på den meget populære stueplante, også kaldet Fingerfilodendron

 

Monstera Deliciosa eller Fingerfilodendron er en af de mest populære planter i de danske hjem. Den er på én gang eksotisk i udseende og let at passe, den vokser sig hurtigt stor, og du kan tage stiklinger af den. Planten kendes ved sine store grønne blade, der får smukke fenestrationer. Nye blade kommer frem helt sammenrullede i en lysere grøn farve og folder sig lige så stille ud over en dag eller to. 

Det ér virkelig bare en god, solid plante.

 

 

Deliciosa er en klatreplante, og den har brug for støtte i form af fx en mospæl for at vokse flot og ikke blive ranglet og skæv. Den laver luftrødder, som kan gribe fat om støtten, og som også er vigtige i stiklingeformering. Du må dog gerne klippe luftrødderne af, hvis du ikke kan lide deres udseende.

Her følger mine tips til pasning og pleje.

 

 

PASNINGSVEJLEDNING

Jord: Deliciosa kan klare sig i næsten hvilken som helst jord, men den trives mest i veldrænet, løs jord, der ikke bliver for tungt og vådt. Læs eventuelt Planter for begyndere: Jord for at se den blanding, jeg typisk bruger.

Lys: Skal stå lyst. Kan klare både indirekte lys og fuld sol. Du kan læse mere om lysforhold i Planter for begyndere: Lys. 

Luftfugtighed: Almindelig stueluftfugtighed (40-50%).

Gødning: Gød en gang hver anden måned i forår- og sommerhalvåret.

Vanding: Vand når de øverste 2-3 cm. af jorden er helt tørre.

Stiklinger: Det er meget let at at tage stiklinger af Monstera Deliciosa. Hvis du følger stænglen ned til et led, hvor der er en node og/eller en luftrod, skal du klippe et par cm. under det. Sæt stiklingen i enten vand, perlite eller andet foretrukket gromedie og plant den i jord, når den har fået rødder efter en måneds tid. Du kan også plante stiklingen direkte i jord og sørge for at holde den fugtig. Monstera Deliciosa er planten, der keeps on giving, og du kan let få mange nye planter ud af én. Jeg tror snart, jeg har forsynet min arbejdsplads med 6 planter taget som stiklinger fra min første Deliciosa.

 

På billedet herunder illustrerer den hvide cirkel et afgørende sted på planten, hvor der er flere vækstpunkter. Disse punkter skal med på den nye stikling, da det er der, der vil opstå nye rødder. De pink streger illustrerer steder, du kan klippe din stikling.

Du kan læse mere om stiklingeformering og deling og se billeder af processen her.

 

 

Monstera Deliciosa får ret let skadedyr som trips, skjoldlus og spindemider, men den er samtidig robust og kan godt komme sig helt efter angreb med den rette behandling.Du kan læse mere om de forskellige skadedyr og behandling her: De Små Svin (flere indlæg på vej!)

 

Vidste du desuden, at Deliciosa i det helt rette miljø laver virkelig velsmagende frugter?

 

Mia N

 

image_print

DEL

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Mia N

Plantenørd, bonderøv og amatørblogger

Jeg hedder Mia, er 36 år og oprindeligt nordjyde. Jeg bor nu på Nørrebro i Købehavn på femte år med mine marsvin, kreative projekter, utallige planter, og jeg elsker det. 

Her deler jeg de ting, der optager mig, og som gør mig glad: alt fra planter og oplevelser i Danmark til gyserfilm og test af virkeligt underligt slik.

Velkommen!

Mia N

jeres favoritter
Udforsk
Støt planteværk (reklamelinks)

miasplantevaerk@hotmail.com

søg på bloggen
Søg