Planter og alt det andet "værk",
der interesserer mig

Nematoder – den mest virksomme behandling mod sørgemyg i planter

Slip af med de irriterende, små sorte fluer i dine planter (og dit ansigt)

 

Langt de fleste hjem, som indeholder mange planter, vil på et tidspunkt få sørgemyg. Sørgemyg er de irriterende små, sorte fluer, som flyver ud fra den vandede plantejord og direkte hen i og omkring vores ansigter.

Sørgemyg lever nemlig i jorden, når den ofte er fugtig, og derfor er de tit i både potteplanter og i drivhuset. Vi har lige nu mange på arbejdspladsen, fordi vi har grøntsagsplanter i vinduerne. Jeg har dem ikke herhjemme endnu, men de skal nok snart komme. Derfor har jeg nu bestilt Nematoder, som jeg vil vande ud i planterne og dermed slippe af med sørgemyggene. Nematoder er nemlig, efter min mening, det eneste effektive middel mod sørgemyg.

 

 

Sørgemyg er ikke farlige, selvom de er irriterende, men det kan deres larver være. De lever nede i jorden og kan begynde at spise af planternes rødder. Derfor er det en god idé at… ja, begå massemord på dem.

 

Hvad er nematoder?

Advarsel: nedenstående lyder både halvklamt og måske grænseoverskridende at skulle vande ud i sine planter, men det er effektivt og skånsomt, og nematoderne forsvinder af sig selv. Du har altså ikke synlige orme, der kravler rundt i dine planter. Tværtimod har du skadedyrsfri sund jord til dine potteplanter, uden brug af gift. Nematoder mod sørgemyg findes naturligt i jorden og skader ikke jordbunden, planter eller andre dyr.

 

Fra ECOstyle.dk:

”Nematoder er naturlige, mikroskopiske, orme, som blandes op med vand og vandes ud i plantejorden. Nematoderne efterlader bakterier i larver af sørgemyg, så larvernes tarmsystem nedbrydes og de dør på få dage.

Men først skal nematoderne finde larverne og det gør de ved at “svømme” rundt i jorden. En nematode kan bevæge sig op til 30 cm og bruger vandet i jorden til at komme hen til en larve. Derfor er det meget vigtigt, at jorden holdes fugtig, både når der vandes nematoder ud og i mindst en uge derefter – gerne to uger. 

Når larverne er døde, bruger nematoderne de døde larvers krop til at formere sig. På den måde bliver der hurtigt mange flere nematoder, der kan angribe endnu flere larver. Antallet af nematoder falder til et naturligt niveau, når der ikke er flere larver tilbage.” (Ecostyle.dk)

 

 

Jeg bestiller nematoder nu og vil inden længe vande dem ud i mine planter. De andre gange, jeg har gjort det, er der gået ca. to uger, og så er alle sørgemyggene væk. I mellemtiden kan man bruge gule fangstplader til at fange de eksisterende, voksne sørgemyg.

Nematoder kan bestilles her. De er ret dyre, så hvis du ikke har vanvittigt mange planter, vil jeg anbefale at dele nematoder med en ven, nabo mv. (kan orme-deling blive en ting?)

 

 

Med håbet om sørgemyggefri ansigter over sommeren,

Mia N

 

image_print

DEL

2 reaktioner

    1. Hej Ulla, nej, desværre. Min erfaring er, at det eneste, der fjerner dem, er nematoder 🙂 og jeg har afprøvet ca. alle gode fifs, der findes!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Mia N

Plantenørd, bonderøv og amatørblogger

Jeg hedder Mia, er 36 år og oprindeligt nordjyde. Jeg bor nu på Nørrebro i Købehavn på femte år med mine marsvin, kreative projekter, utallige planter, og jeg elsker det. 

Her deler jeg de ting, der optager mig, og som gør mig glad: alt fra planter og oplevelser i Danmark til gyserfilm og test af virkeligt underligt slik.

Velkommen!

Mia N

jeres favoritter
Udforsk
Støt planteværk (reklamelinks)

miasplantevaerk@hotmail.com

søg på bloggen
Søg