Paletblad (Coleus)

Pasningsvejledning, beskæring og stiklinger

 

Paletblad eller Coleus er en oldschool plante, som virkelig er kommet på mode igen – eller måske har den aldrig været ude af mode. Den er kendt for sine utroligt smukke og farverige blade, og den findes også i flere hundrede varianter. Det er en ganske almindelig og kendt plante, og den kan leve både indenfor og udenfor (i de varme sommermåneder). Dens vilde farvespil bliver kun mere intenst med lyset.

Paletblad er let at passe, den er billig, og den er let at tage stiklinger af. Dens popularitet er absolut forståelig!

 

 

Jord: Paletblad er ikke kræsen ift. jord. Du kan fint bruge alm. pottemuld.

Vand: Vand ofte, gerne dagligt på varme dage. Jorden udtørres hurtigt, og planten klasker sammen, når den trænger til vand.  

Lys: Helst fuld sollys, da plantens blade så bliver intense i farverne. Den kan sagtens leve i mindre lys, men den vil blive mere bleg i farverne.

Gødning: Gødes ca. 1 gang månedligt.

Luftfugtighed og temperatur: Ingen bestemte krav, almindelig dansk stuetemperatur er fint.

Blomstring: Paletblad kan blomstre med fine lilla blomster, når den er blevet stor nok. Det er en god idé at nippe blomsterne af, så planten ikke bliver for ranglet, men i stedet koncentrerer sig om at lave flotte blade og dermed være mere busket.

 

 

Beskæring/vedligeholdelse: Paletblad kommer med tiden til at være ranglet. Det er dens naturlige måde at vokse på, og det er ikke, fordi du gør noget forkert. For at forhindre dette skal du være opmærksom på at dreje planten engang i mellem, så den ikke strækker sig efter lyset og hælder i én retning. Derudover kan du løbene beskære planten, dvs. klippe top- og sideskud af, som du så planter i jorden igen. På den måde vil planten hele tiden få nye skud med nye blade og dermed holde sig busket. Moderplanten vil også gro nye skud fra klippestedet.

Det er dog min erfaring, at det er uundgåeligt, at paletblad til sidst bliver noget kedelig at se på. De gamle stængler/stammen bliver mere grenet, og der bliver længere mellem bladene. Derfor er det også en god idé at tage stiklinger løbende, så du hele tiden har en ”back up”.

Formering/stiklinger: Det er, som skrevet, utrolig let at tage stiklinger. Klip et skud af, som er omkring 5-10 cm og fjern de fleste blade, så der kun er 2-4 tilbage. Sæt stiklingen i vand, og der vil forholdsvis hurtigt komme rødder. Herefter kan den plantes.

Du kan også plante stiklingen i jord med det samme, men jeg vil anbefale at sætte den i vand først og vente på rødder.

 

 

Paletblad er en smuk plante, og jeg elsker farverne. Jeg havde på et tidspunkt 7-8 slags på én gang, fordi jeg havde fået mange stiklinger af min gode veninde. Jeg er særligt vild med dem i neongrønne eller med aftegninger, der ligner dryp fra en malerpensel.

 

Mia N