Planter og alt det andet "værk",
der interesserer mig

Planter for begyndere #1: Få en sund plante med hjem

At have sunde planter begynder allerede med at være opmærksom i plantecenteret

 

Du er nu startet på din planterejse, og du står i plantecenteret og skal vælge din nye plante-roommate. Det ville være så ærgerligt, at du endte med at komme hjem med en syg plante, og du begyndte at tro, du er en dårlig planteforælder. For at starte et godt planteeventyr, begynder det derfor allerede i plantecenteret. Det kan nemlig være en god idé at tjekke, at din ønskede plante er sund og rask, ikke plaget af diverse plantesygdomme, skadedyr eller forkert vanding og lysforhold.

Bare rolig, det tager kun et minuts tid, og du behøver hverken mikroskop eller handsker (som på billedet), medmindre det bare er for at se cool ud selvfølgelig.

 

 

Min erfaring er, at planter i langt de fleste plantecentre og butikker ofte bliver overvandet og står og halvdrukner. Derudover er det de færreste ansatte i disse butikker, der går op i lysforhold og placering. Jeg har bl.a. set en meget sjælden plante, Philodendron Adansanii Variegata, prissat til 12.000kr stå og få misfarvninger og visne i et plantecenter grundet forkert pasning.

Gode plantecentre på Sjælland, som er eksperter i planter, er særligt Faster’s Have i Frederikssund og Grønne hjem i henholdsvis Ballerup Gentofte og Valby.

 

Undersøg din plante

Kig grundigt på planten, du overvejer at købe. Kig på bladenes overflade og bagside, hvor du særligt har øje for sorte, hvide og røde prikker og misfarvninger. Mærk gerne forsigtigt på bladene for at tjekke, om der er buler mv., som kan være dyr. Nogle parasitter sidder på overfladen af bladene, andre på bagsiden, og det er derfor vigtigt, du kigger på hele bladet. Kig også på stængel og grene.

 

 

Overvanding og råd

Hvis rødderne er overvandede gennem længere tid og dermed ved at rådne, kan det ses via slatne og brune misfarvninger på stængel og blad. Mærk på jorden, som planten står i. Hvis den er drivvåd, er det en god ide at løfte planten op, hvis muligt, og tjekke rødderne. Sunde rødder på planter er hvidlige og/eller lysebrune. Sorte rødder er tegn på råd, og så vil planten hurtigt dø, nærmest uanset hvor effektiv du er i at føre plantehospital derhjemme.

 

Gule blade

Hvis der er gule blade, så vær opmærksom på, hvor på planten de er. Mange planters nederste og ældste blade bliver gule som en naturlig del af plantens cyklus, hvor gamle blade visner, og nye skyder op, men hvis det fx er nye blade, der gulnes, kan det være tegn på sygdom eller forkert pasning. De begyndende gule blade vil blive mere gule og til sidst visne af.

 

 

Ranglet/skæv plante

Hvis planten er meget ranglet eller hælder til en side, har den været udsat for forkerte lysforhold. Dette er ikke som sådan skadeligt for planten, men det vil tage tid at rette op på i dit hjem. Gå derfor efter en plante, som er symmetrisk og fyldig med flotte blade, ensartet fugtig jord og rødder.

 

Karantæne

Det kan være en god idé at sætte planten for sig selv og ikke tæt op ad andre planter, når du kommer hjem i de første par uger for at forhindre eventuel smitte med sygdomme og parasitter, hvis der alligevel skulle gemme sig nogle. Jeg gør det ikke selv, men efter flere udbrud af skadedyr, ville jeg ønske, jeg havde.

 

Flytning

Det er hårdt for planter at blive flyttet. Nogle reagerer slet ikke på det, hvorimod andre besvimer ved den mindste køretur. Hold derfor øje med plantens reaktion på at blive flyttet hjem til dig og hav tålmodighed ved besvimelse. Planten skal nok genopstå og trives ved almindelig pasning.

 

 

Råd og vejledning

Personligt ville jeg i plantebutikker, udover de nævnte, holde mig fra råd fra de ansatte. Ofte er det ungarbejdere eller blot mennesker, der ikke ved ret meget om plantepleje. Undersøg i stedet hos mere plantekyndige, fx i FB grupper, hvordan din plante skal passes.

 

I næste indlæg af Planter for begyndere vil jeg komme nærmere ind på, hvilke planter, der passer til de specifikke rum i dit hjem.

 

Mia N

 

image_print

DEL

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Mia N

Plantenørd, bonderøv og amatørblogger

Jeg hedder Mia, er 36 år og oprindeligt nordjyde. Jeg bor nu på Nørrebro i Købehavn på femte år med mine marsvin, kreative projekter, utallige planter, og jeg elsker det. 

Her deler jeg de ting, der optager mig, og som gør mig glad: alt fra planter og oplevelser i Danmark til gyserfilm og test af virkeligt underligt slik.

Velkommen!

Mia N

jeres favoritter
Udforsk
Støt planteværk (reklamelinks)

miasplantevaerk@hotmail.com

søg på bloggen
Søg