Planter og alt det andet "værk",
der interesserer mig

Planter for begyndere #6 Luftfugtighed

Vi skal tale lidt om luftfugtighed

 

Ved langt de fleste planter behøver du end ikke tænke på luftfugtighed. Vi er inde i nørdeverdenen her, som mest vedrører sjældne eller besværlige planter. Her kan det være afgørende at forholde sig til og tilpasse luftfugtigheden, så din plante trives.

Jeg har haft flere planter, som jeg købte, fordi de var smukke, men som havde bestemte krav til luftfugtigheden i mit hjem, som jeg ikke kunne leve op til. Godt nok har jeg mange planter, flere eksotiske dyr (marsvin) og meget rod, men det kan ikke helt kaldes en jungle.

Jeg endte med at miste planterne, og min stædighed gjorde, at jeg måtte finde ud af, hvordan det med luftfugtighed og planter fungerer.

 

 

Hvad er luffugtighed?

Luftighed er et ord for, hvor meget vanddamp luften indeholder. I Danmark forholder vi os ikke så meget til det, fordi det ikke har en stor indvirkning på vores daglige liv – kun hvis du er plantenørd. Men hvis du har rejst i varme lande, fx Thailand, så kender du til den luftfugtighedslussing, du får, så snart du stiger ud af flyet. I lande som Thailand er der overordnet ikke en højere luftfugtighed end i Danmark, men kombinationen med varme temperaturer gør, at luftfugtigheden føles meget mere intens.

I Danmark har vi en indendørs luftfugtighed på ca. 40% (den varierer normalt mellem 20-65%), og sådan føles den også grundet vores mere neutrale eller kolde temperaturer. I Thailand kan det føles som om, luftfugtigheden er på 80%, blot fordi der er meget varmere. Det er altså forståeligt, når jeg får far-svedplamager på mit tøj i Thailand. Jo, det er. Lad mig være.

 

 

Som skrevet har mange planter det helt fint med den almindelige danske luftfugtighed. De kan godt lide en lidt højere, men de behøver det ikke. Hvis du ønsker at forkæle dine planter lidt, kan du tage dem med ud på badeværelset, når du går i bad, eller du kan hænge dit våde vasketøj til tørre i det rum, der er flest planter (obs. vær naturligvis opmærksom på, at du og dit hjem ikke har godt af for høj luftfugtighed i for lang tid, jf. skimmelsvamp mv.).

Du kan også spraye dine planter let med en vandforstøver, eller give dem et brusebad engang i mellem. Det virker kun kortvarigt, og du skal sikre dig, at der ikke ligger vand på bladene i længere tid, da det kan medføre svamp og/eller skader på bladene.

 

 

Min erfaring er, at flere planter i den mere sjældne kategori har brug for en højere luftfugtighed end den gængse på ca. 40% i Danmark. De vil rigtig gerne have en på 60-70%, særligt om vinteren, hvor luften er ekstra tør. Det er typisk planter, som har mere sarte blade, fx blade, der er velouragtige eller meget tynde.

Det er her, hvor planteskabet kommer ind. En glasmontre, vitrineskab eller terrarium, der fungerer som et indendørs drivhus, hvor planterne kan stå og nyde lidt junglelignende vilkår, dertil en høj luftfugtighed. Du kan øge fugtigheden i skabet markant alene ved, at skabet isoleres, og du sætter mange planter sammen (husk dog luftcirkulation, så planterne ikke risikerer at rådne i stillestående luft. Åbn døren, luft ud, eller sæt en blæser derinde). Du kan øge den endnu mere ved at tilføje små skåle med sten og vand i (pebble trays) eller en luftfugtighedsmaskine. Her kan du læse mere om mit IKEA planteskab. 

Jeg har selv to luftfugtere fra Beurer (link), som jeg er rigtig glad for. Jeg bruger dem ikke lige nu, da skabene i sig selv har opretholdt en fin fugt, men hvis vinteren forbliver lang, skal de i gang igen.

 

Pebble tray

 

Mine to planteskabe har for tiden en luftfugtighed på omkring 70%, hvilket er meget passende for de lidt mere besværlige planter. Planter, som jeg aktuelt har i mine planteskabe, er bl.a. Philodendron Verrucosum, Philodendrum Gloriosum, Alocasia Black Velvet og Alocasia Cuprea.

Det kan være individuelt, hvilke erfaringer vi hver især har med planter i planteskabe, men disse trives i planteskabene hos mig.

 

Hvis du ikke har et planteskab, kan du sætte skåle eller tallerkener med små sten i vand rundt omkring i dit hjem tæt ved dine planter. Du kan også sætte dine planter tæt sammen (vær dog obs. på at du dermed også øger risikoen for, at eventuelle skadedyr kan overføres fra én plante til en anden).

 

 

Forskellige måder at øge luftfugtigheden:

  • Brug vandforstøver på bladene (begrænset effekt)
  • Giv dine planter et brusebad ind i mellem
  • Tag planterne med ud på badeværelset, mens du går i bad
  • Sæt pebble trays omkring dine planter (små skåle eller tallerkener med sten og vand i)
  • Brug luftfugtere
  • Brug evt. selvvandingspotter, hvor vandet langsomt trækker op i planten. Det kan øge luftfugtigheden omkring planten.

 

Når du arbejder på at øge luftfugtigheden omkring dine planter, så husk, at du samtidig øger risikoen for, at dine planter kan få svampesygdomme. Det er derfor vigtigt med luftcirkulation. Luft ud, sæt en blæser op, råb af dine planter med dine lungers fulde kraft, eller hvad der nu fungerer for dig.

 

Hvis du har et spørgsmål vedrørende planter, kan du skrive til Plantebrevkassen.

 

Mia N

 

image_print

DEL

2 reaktioner

  1. Tak for et godt indlæg. Jeg vil i gang med at lave mit eget planteskab men det bliver ikke lige nu. Så må prøve nogle af de andre metoder indtil da 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Mia N

Plantenørd, bonderøv og amatørblogger

Jeg hedder Mia, er 36 år og oprindeligt nordjyde. Jeg bor nu på Nørrebro i Købehavn på femte år med mine marsvin, kreative projekter, utallige planter, og jeg elsker det. 

Her deler jeg de ting, der optager mig, og som gør mig glad: alt fra planter og oplevelser i Danmark til gyserfilm og test af virkeligt underligt slik.

Velkommen!

Mia N

jeres favoritter
Udforsk
Støt planteværk (reklamelinks)

miasplantevaerk@hotmail.com

søg på bloggen
Søg