Planter og alt det andet "værk",
der interesserer mig

Planter for begyndere #7 Vanding

Den største dødsårsag blandt planter er overvanding – men hvordan vander du “rigtigt”?

 

Indlægget om vanding burde næsten være det første i Planter for Begyndere, fordi det er det absolut vigtigste i forhold til at holde en sund plante. Den største dræber af planter er, paradoksalt nok, vand. Vi overvander simpelthen vores planter i troen på, at vi gør det rette, og planterne ender med at rådne, visne og dø.

 

 

Hvad er overvanding, og hvorfor overvander vi?

Vi ved alle, at planter skal have vand for at leve, men det er sjældent blevet specificeret, hvor meget vand og hvor ofte. Vanding er et lettere diffust begreb, hvor vi hælder vand ud af en vandkande ned i jorden på vores plante, og så er det dét. Nogle har måske rådet os til at vande med ca. x antal dages mellemrum, eller vi har lært at sætte det i system. ”Denne plante skal vandes ca. hver anden dag/én gang om ugen/én gang om måneden”. Vi lægger det ind i et slags ubevidst vandingsskema og vander efter dagen, fremfor om planten egentligt er tørstig.

Det er lidt, som hvis vi mennesker SKULLE spise kl. 8, 13 og 19, uanset om vi var sultne eller ej.

 

 

Planter er levende, og deres behov ændrer sig alt efter lys, varme, om du lige har taget en stikling, hvilken jord du bruger osv. Når vi bare vander efter et skema, så får planten ikke det, den har brug for – og rigtig ofte får den mere (vand), end den har brug for.

Mange af vores stueplanter stammer originalt fra et tropisk klima, hvor de er vant til, at de kan stå fugtigt og så engang i mellem få et kæmpe regnskyl, for derefter at stå en nogenlunde tør jord. Det er vigtigt at tilpasse vores vanding, hvad planten er vant til, så meget som muligt, og planten er ikke vant til pletvanding med en vandkande to gange om ugen.

Den er heller ikke vant til at stå i en potte og SLET ikke uden drænhul. I naturen er den en del af en stor jordbund, hvor rødder kan brede sig og overskydende vand kan komme væk.

 

 

Overvanding kan skyldes, at vi vander for hyppigt, for meget, at vi bruger en forkert jord, eller at overskydende vand ikke kan løbe fra (manglende drænhul). Du kan derfor sagtens vande din plante med en nogenlunde tilpas hyppighed, men hvis overskydende vand ikke kan løbe fra, så står planten og ”sopper” og vil lige så stille rådne.

Du kan vande tilpas, men hvis der er brugt en alt for tung og omsluttende jord, kan rødderne ikke ånde, og planten vil igen vise tegn på overvanding.

Overvanding er altså ikke kun, at du har været for ivrig med vandkanden!

 

 

Hvad er ”den rigtige vanding”?

Først og fremmest er det naturligvis individuelt efter planten. Læs om plantens vandingsbehov, når du anskaffer den, så du har en idé om det. Kan planten lide at tørre ud mellem vandinger (det kan de fleste), eller skal den have konstant fugtig jord? Er det en plante, der er vant til et meget tørt miljø, som fx kaktusser og sukkulenter, som gerne skal tørre meget ud mellem vandinger?

Når du ved, hvad plantens typiske vandingsbehov er, alt efter det miljø de kommer fra, kan du rette din vanding efter det. Du kan stikke en finger ca. 2-3 cm. ned i jorden og vurdere, om den trænger til vand, alt efter om jorden er helt tør, fugtig eller våd.

En god tommelfingerregel er, at hvis de øverste 2-3 cm er helt tørre, kan du vande planten.

 

 

Hvis din plante ofte er tør i de øverste par cm, men samtidig viser tegn på mistrivsel og overvanding, så kan der være noget galt med drænet, så den nederste jord er meget våd, selvom toppen er tør. Det kan skyldes et stoppet drænhul, fx at der sidder jord, lecakugler eller andet i vejen. Hvis du er i tvivl, om der er vand i bunden af potten, så kan du løfte planten og mærke, om den er tung og vandholdig, eller om den er let og tør. Du kan også købt en fugtmåler, som du kan stikke ned i bunden af jorden. Jeg er netop ved at afprøve et og er glad for det (jeg bruger dette til 35kr i Biltema).

 

Min fugtmåler (link)

 

Forskellige måder at vande på

Hvis du vurderer, at din plante skal vandes, så skal du – ligesom i regnskoven – give den et ordentligt skyl! Ikke noget med at sjatvande og være nærig med vandkanden. Næsten alle planter har bedre af at få en gennemvanding fremfor små vandinger hist og her. Du kan derfor vande med vandkanden 3-5 sekunder længere, end du normalt ville, eller du kan tage din plante med ud i bruseren og bruse den ned, både planter og jord, til den er gennemvandet. Lad den stå og dryppe af, før du sætter den tilbage igen. Vand først igen, når toppen af jorden er tør.

Du kan også fylde en spand eller din håndvask med vand og sænke hele potten med jord ned i det, så det er dækket af vand. Tag den først op, når alle luftbobler er væk, og jorden er tung og gennemvandet. Generelt er det en god idé at både bruse og vande ”ved nedsænkning” engang i mellem. Bladene elsker brusning, og rødder og jord elsker en gennemvanding. Det løser op i jorden, som ellers kan have tendens til at klumpe og tørre ud.

 

 

Top eller bundvanding?

De fleste vander i toppen af jorden, dvs. hvor vandkanden helt naturligt holdes over plantens jord og væder den oppefra. Du kan også vande planten nedefra, hvilket vil sige, at du hælder vand i underskålen, så planten selv kan suge vandet op. Du kan også sætte planten i en skål med vand en ½ times tid, hvor den igen bliver bundvandet.

Nogle planter trives bedst med bundvanding – fx basilikum, har jeg erfaret – men ellers synes jeg ikke, der er en stor forskel for planten. Der kan dog være den fordel, at hvis du bundvander, og den øverste del af jorden derfor ofte er nogenlunde tør, så mindsker du risikoen for sørgemyg. Sørgemyg er en af planteverdenens mest irriterende skadedyr, og de elsker den fugtige plantejord.

 

Husk at din plantes vandingsbehov vil forandre sig. Om foråret og sommeren får den mere lys og skal derfor bruge mere vand, og omvendt ved vinter. Derudover kan det påvirke planten, hvis du netop har taget en stikling derfra, flyttet den eller gødet den. 

 

Det sidste og vigtigste, jeg vil sige om vanding, er: vand hellere for lidt end for meget!

 

 

DEN GODE VANDING – KORT FORTALT

For at opsummere:

  • Læs om din plantes vandingsbehov og tilpas din vanding herefter
  • Brug en god, ikke for tung jord og sørg for, at vand kan løbe fra via et drænhul (læs mere her)
  • En god tommelfingerregel er at vande, når de øverste 2-3 cm af jorden er helt tørre
  • Du kan bruge en fugtmåler, der viser, om jorden er tør, fugtig eller våd
  • Med vandkande: gennemvand planten – ikke noget med at sjatvande
  • Du kan vande både i toppen og bunden af jorden. Bunden kan være en fordel i forhold til sørgemyg.
  • Med bruser: brus hele planten ned, både blade, stængler og jorden
  • Med spand (nedsænkning): fyld en spand med vand og sænk hele potten derned i, til alt jord er under vand. Lad den stå, indtil alle luftbobler er væk
  • Lad din plante dryppe af efter vanding. Der skal være mulighed for, at overskydende vand kan løbe fra, fx i en underskål

 

 

Hvis du har et spørgsmål vedrørende planter, kan du skrive til Plantebrevkassen.

 

Mia N

 

image_print

DEL

En reaktion

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Mia N

Plantenørd, bonderøv og amatørblogger

Jeg hedder Mia, er 36 år og oprindeligt nordjyde. Jeg bor nu på Nørrebro i Købehavn på femte år med mine marsvin, kreative projekter, utallige planter, og jeg elsker det. 

Her deler jeg de ting, der optager mig, og som gør mig glad: alt fra planter og oplevelser i Danmark til gyserfilm og test af virkeligt underligt slik.

Velkommen!

Mia N

jeres favoritter
Udforsk
Støt planteværk (reklamelinks)

miasplantevaerk@hotmail.com

søg på bloggen
Søg