Planter og alt det andet "værk",
der interesserer mig

Rejseguide til Thailand: Valuta

Vigtigt at vide om Thai Baht, drikkepenge og ”prutning” om priser

 

Thai Baht

I Thailand bruges den lokale valuta Baht, hvor 100 baht svarer til 20 danske kroner. I få tilfælde tages der også imod US Dollars eller fx valuta fra omkringliggende lande såsom Laos og Malaysia, men generelt foregår al betaling i baht. Baht findes i 1000, 500, 100, 50 og 20baht-sedler, og i mønter er der 10 baht, 5 baht, 2 baht, 1 baht, 0,50 baht og 0,25 baht. De to sidstnævnte bruges nærmest sjældent. På sedler og mønter er deres konge afbilledet. Du kan finde penge med enten den tidligere Kong Bhumibol eller hans søn, den nuværende Kong Vajiralongkorn på.

 

 

Vanær ikke kongen – heller ikke på pengesedler og mønter

I Thailand er det ulovligt at vanære, fornærme eller  nærmest bare udtale sig negativt om kongen. Da kongens ansigt er på de thailandske pengesedler og mønter, skal du derfor også behandle dem med respekt. Jeg ved ikke, hvad der regnes som disrespekt i forhold til pengesedler, men jeg forestiller mig, du ikke skal brænde, ødelægge, sniffe coke eller bruge dem som toiletpapir i hvert fald. Hold dig til de danske med det. 

 

 

ATMS og store sedler

Der er efterhånden hæveautomater (ATMS) over alt i Thailand, hvor du kan hæve baht. Tjek dog altid op på, om der er ATMS, hvis du skal ud på en ret øde ø. Du kan stadig komme ud for, at der ikke findes en ATM på øen, eller at der gør, men den næsten altid er tom for penge.

I hæveautomater kommer baht ud i 1000bahtsedler, hvilket er store sedler til hverdagsbrug i Thailand. Næsten alle ansatte på restauranter, i butikker og cafeer kigger lidt sukkende på dig, når du stikker dem 1000 baht for noget, der koster 20 baht, da de ofte ikke har byttepenge. Så skal de til at løbe op og ned ad gaden for at veksle hos deres kollegaers spisesteder. I gadekøkkener er det næsten en fornærmelse, hvis du giver dem andet end 20-, 50-, eller 100bahtsedler. Jeg vil derfor anbefale at veksle dine store sedler i lufthavnen, en 7-Eleven eller et større supermarked, hvor de ofte har flere byttepenge.

 

Drikkepenge

Det er velset at give drikkepenge på spisesteder, til tuk tuk-chauffører og til fx hotelansatte, der bærer din bagage op til værelset. Det er ikke et krav, men det er god stil i et land, hvor de tjener SÅ lidt og samtidig er SÅ høflige. Jeg plejer at give 10-20%. Derfor er det igen en god idé at have små sedler på hånden.

 

 

Prutte om priser

I Thailand kan du prutte om næsten alt. De eneste steder, hvor det ville være mærkeligt at gøre, er i store kæder, fx H&M, biografer eller Subway i lufthavnen. Alle andre steder kan du prutte om prisen: butikker, restauranter, taxaer, tuk tuks mv.

Særligt ved taxaer/tuk tuks og vejboder, hvor du kan købe tøj og sniller snaller, er det nærmest forventet, at du prutter. Der er virkelig mange penge at spare, hvis du bevæger dig ud i ”prutningens kunst” (det er virkelig et grimt udtryk, beklager). Tuk tuk chauffører fx starter næsten altid med at bede om en pris, der er 2-3 gange højere, end hvad de vil gå med til.

Mange har det svært med at forhandle priser, og det er også helt fint ikke at hverken turde eller orke det. Nogle gange betaler jeg også bare den første pris, fordi jeg alligevel gerne vil støtte turismen, og det er få penge i forhold til i Danmark. Andre gange går der sport i det, og så nægter jeg at betale 1kr mere for en melonsmoothie. You do you!

 

 

Læs mere om priser og rejsebudget i et kommende indlæg.

 

Mia N

 

image_print

DEL

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Mia N

Plantenørd, bonderøv og amatørblogger

Jeg hedder Mia, er 36 år og oprindeligt nordjyde. Jeg bor nu på Nørrebro i Købehavn på femte år med mine marsvin, kreative projekter, utallige planter, og jeg elsker det. 

Her deler jeg de ting, der optager mig, og som gør mig glad: alt fra planter og oplevelser i Danmark til gyserfilm og test af virkeligt underligt slik.

Velkommen!

Mia N

jeres favoritter
Udforsk
Støt planteværk (reklamelinks)

miasplantevaerk@hotmail.com

søg på bloggen
Søg