Planter og alt det andet "værk",
der interesserer mig

Vilde blomster og vild natur: hvorfor og hvordan?

Vi får færre og færre vilde naturområder i Danmark, og det er et problem for vores insekter – særligt bierne og sommerfuglene. Ifølge Danmarks biavlerforening (Biavl.dk) er bestanden af nogle biarter i Tyskland reduceret med helt op til 78% de seneste 10 år, og lignende gør sig nok gældende i Danmark.

Bierne er vigtige for vores natur, fordi de fragter pollen rundt og dermed bestøver vores planter, der så laver grøntsager til os. Men bierne har ikke nok at leve af, når der ikke er nok vild natur og dermed nok mad (pollen og nektar fra blomsterne). 

Grunden til at vi har mindre vild natur, er både at det er kutyme at slå sin græsplæne hele tiden, fordi mange kan lide udseendet af en sirlig, nyslået plæne. Det skyldes også bl.a. klimaforandringer, forurening og store moderne byggeprojekter over alt. 

Der er mange projekter med fokus på at lave flere vilde naturområder, og det er et godt skridt på vejen. Dog kan mange bier ikke flyve længere end ca. 100 meter, så hvis to naturområder er længere fra hinanden, nytter det ikke så meget alligevel. Derfor er det vigtigt, at vi får flere vilde naturområder tæt på hinanden, så bierne kan flyve i zig zag-glæde mellem dem alle og bestøve løs. Vi får både bedre og sundere luft og et smukkere, farverigt miljø. 

 

 

Du kan gøre en forskel på følgende måder:

  • Hvis du har en græsplæne, så lad nogle områder stå uslåede og vokse vildt. Der vil komme alverdens små blomster, som bierne og de andre insekter vil elske. Du behøver kun slå det et par gange årligt og ellers lade det vokse.
  • Plant bivenlige blomster i haven, i krukker på altanen, i gården ved din lejlighed. Bierne elsker særligt fx krydderurter med blomster, lavendel, honningurt, storkenæb, rapsplanter, valmuer, krokus, pil og frugtræer- og buske. 
  • Undlad at klippe/trimme, hvor det ikke er nødvendigt. Med klipning fjerner man føde og redepladser for bierne. Undgå derfor klipning i din have de steder, hvor du kan. Så har du også en god undskyldning for at undgå at klippe hæk. 
  • Lav redepladser til bierne. Du kan godt købe et insekthotel, men vær opmærksom på at gangene skal være minimum 15 cm lange. Det er de fleste mainstream insekthoteller ikke. Du kan lave dine egne redekasser ved at samle en bunke grene mv. i et hjørne af haven, sætte en skotøjsæske med grene og blade i mv.
  • Gå hen til caféer/biografer mv., der har gratis GoCards (postkort). De har for tiden kort med vilde blomsterfrø i. Jeg har plantet mine, og de er så småt på vej.

 

 

Der er mange måder at lave flere vilde naturområder i Danmark, og personligt synes jeg også, de er meget smukkere end de perfekte snorlige haver. Det fremgår nok også af min jungle-altan.

God fornøjelse og tak fra bierne.

 

 

Mia N

 

image_print

DEL

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Mia N

Plantenørd, bonderøv og amatørblogger

Jeg hedder Mia, er 36 år og oprindeligt nordjyde. Jeg bor nu på Nørrebro i Købehavn på femte år med mine marsvin, kreative projekter, utallige planter, og jeg elsker det. 

Her deler jeg de ting, der optager mig, og som gør mig glad: alt fra planter og oplevelser i Danmark til gyserfilm og test af virkeligt underligt slik.

Velkommen!

Mia N

jeres favoritter
Udforsk
Støt planteværk (reklamelinks)

miasplantevaerk@hotmail.com

søg på bloggen
Søg