Violinfigen (Ficus Lyrata)

Pasningsvejledning og lidt om opstamning

 

Violinfigen er lidt en enten-eller plante. Enten kan den lide dig og vil leve hos dig, eller så har den som planteart set sig sur på dig, og så kan du ikke holde den i live, uanset hvad du gør. Der er af den grund meget delte meninger om, hvorvidt det er en svær plante eller ej.

Jeg er på det første hold, hvor min figen virker til at overleve og trives, selvom jeg ikke gør ret meget, og den i øvrigt har for lidt plads, men jeg var i starten på det andet hold. Den fik brune pletter, voksede slet ikke og stod bare og sendte mig dødsblikket. Utroligt nok er det selvsamme plante, som nu lever sit bedste Københavnerliv i min vindueskarm. Planten er nu fyldt med blade og har fordoblet sin størrelse. Den er lige nu under angreb af trips, men den er i behandling, og den ser ud til ikke at have nået at tage egentlig skade.

Noget specielt og dramatisk ved planten er, at den er sart overfor at blive flyttet. Hvis den flyttes ofte, eller den mærker temperaturskift flere gange, så vil den smide sine blade i protest. Det ligner, at planten er død, men med tålmodighed kommer bladene tilbage igen. Derudover får planten ofte ødemer, som er små samlinger af røde prikker på bladene. Det kan se lidt grimt ud, men det er ganske ufarligt. Ødemerne kommer, fordi planten ind i mellem skyder blade ud i en fart, lidt ligesom med menneskelige strækmærker. Plantens vækst er generelt til den langsomme side, men ind i mellem er der pludselig kommet et blad over natten.

 

Jeg elsker min violinfigen og håber, at den vil blive ved med at vokse sig større og større.

 

 

Violinfigen (Ficus Lyrata) stammer fra de tropiske vestafrikanske egne, og de kan blive gigantisk høje, helt op til 10-15 meter. Bladene kan også blive virkelig store, selvom de på vores husplanter normalt er på omkring en hånds størrelse. Bladene har en, hvis man virkelig ønsker det, form som en violin.

 

Lys: Planten har godt af meget lys, men den skal helst ikke stå i direkte/fuld sol, da den kan blive skoldet. Min står i mit sydvendte vindue, men der er solfilm nederst på vinduet, så den ikke bliver skoldet.

Jord: Violinfigen har ikke store krav til jord. Jeg anbefaler en almindelig pottemuld, evt. blandet med perlite for lidt ekstra dræn. Husk lecakugler i bunden.

Vanding: Når plantens øverste par cm. jord er tørre, gennemvandes planten. Planten kan godt lide meget vand. Da min står i en for lille potte, vander jeg ca. 1 gang om ugen (lidt mere når der er varmt), hvor den virkelig får en ordentlig stor drink. Man kan med fordel sætte hele planten ned i en balje med vand og lade den suge, indtil der ikke kommer flere luftbobler.

Gødning: Gød planten ca. 1 gang om måneden.

Temperatur: Som beskrevet indledningsvist kan planten være ret dramatisk, når det kommer til både flytning og temperatur. Hold den gerne på stabil stuetemperatur.

Luftfugtighed: Ingen store krav. Trives fint i almindelige danske hjem. Man kan evt. sprøjte bladene let med vand engang i mellem.

Rengøring: Bladene bliver let støvede, så det er en god idé at tørre bladene af med en fugtig klud ind i mellem.

Formering: Du kan formere (tage stiklinger af) planten ved at klippe topskuddet af. Når planten er stor nok til, at du fint kan klippe de øverste 15-20 cm med mindst 1-3 blade af, så kan du formere den. Tag topskuddet og sæt det i vand, indtil det får rødder. Den kan herefter plantes som en ny plante (eller sammen med den originale plante for at gøre den større og mere busket). Når du klipper topskuddet af planten, vil du lave et nyt vækstpunkt, der forgrener sig ud i to. Dvs. planten vil stoppe med bare at vokse lige op, men vil vokse ud i nye retninger. På den måde kan du selv bestemme, om planten skal være én lang, høj plante, eller om den skal have flere grene og blive mere busket.

 

Opstamning af violinfigen

Opstamning betyder, at man former sin plante til et træ med en stamme og en krone med blade øverst. Det er der mange, der gør med Violinfignen, fordi de bedst kan lide det udseende. Personligt har jeg beholdt dens naturlige form (blade hele vejen op ad stænglen), og jeg har derfor ikke opstammet min.

Opstamning gøres ved, at når planten har nået den stammehøjde, du ønsker, så gør du som beskrevet ovenstående under Formering: klipper topskuddet af. Planten vil så forgrene sig og blive mere busket. Alle bladene under dette punkt, som sidder på din stamme, kan du fjerne.

Denne proces kan gentages, indtil din Violinfigen har det udseende, som du ønsker. Vær dog opmærksom på ikke at gentage processen for hyppigt, og husk at give planten ro. Det kan være hårdt for planten at blive klippet i, og det kan både føre til bladfald og stoppet vækst for en periode. Det er naturligt, når vi påfører planten ”et traume”.

 

Violinfigen i naturlig vækst

 

Opstammet violinfigen

 

Held og lykke med din fine plante!

 

Mia N