Planter og alt det andet "værk",
der interesserer mig

Xylaria Polymorpha: “zombie-svampen”

Endelig forenes min interesse for planter og horror i en svamp, der ligner forrådnede tæer

 

Jeg lytter til meget true crime, og der er igen og igen fortællinger om mennesker, der opdager et lig og indledningsvist tror, det er en mannequindukke. Hjernen kan simpelthen ikke begribe, at der skulle være tale om et rigtigt menneskelig. Nu er der endnu en grund til at kigge en ekstra gang, hvis du ser en død mands hånd eller fod. Det kan nemlig ikke bare være en mannequin, men også en svamp. Nemlig Xylaria polymorpha, bedre kendt som “Dead Man’s Fingers“.

Dét navn forstår man godt.

 

Xylaria Polymorpha

 

Svampen Xylaria Polymorpha vokser i Europa, hovedsageligt Storbritannien og Irland, og Nordamerika. Ved min research har jeg opdaget, at den også er spottet i Danmark, nærmere bestemt på Fanø. Måske har nogen opdaget den andre steder i Danmark, men er løbet skrigende bort og aldrig talt om det igen. Fuld forståelse herfra.

Xylaria Polymorpha eller Dead Man’s Fingers er en tykkødet stødsvamp, hvilket betyder, at den vokser på døde træer og planter. Svampen koloniserer, altså vokser sammen i ”klumper” og kan dermed ligne fingre eller tæer. Den har en grålig/blålig nuance, der må have været inspirationen til zombierne i The Walking Dead, og så har den en hvid eller sort tip. Tippen er en spore – en spore, der virkelig ligner en menneskenegl.  

På sigt vil svampen blive mørkere i farven og ende med en mørkebrun eller sort nuance. Jeg ser grauballemanden for mig. Mine associationer stopper aldrig. 

 

Xylaria Polymorpha

 

Xylaria Polymorpha kaldes på dansk kølle-stødsvamp, og selvom det er bedre end Dead Man’s Fingers, er det ikke meget bedre, vel? 

Den kan i enkelte tilfælde også tage form af andre menneskelignende lemmer eller kropsdele, fx et et rynket øre. Svampen Judasøre, som vi kender i Danmark, var åbenbart ikke uhyggelig nok.

 

Judasøre

 

Hvad ville du gøre, hvis du faldt over denne svamp?

 

Mia N

 

image_print

DEL

En reaktion

  1. jeg hade en masse af dem under mit kirsebær træ i år ! nu er de væk men der var virkelig mange af dem . jeg viste godt de hed death mans fingers men var ikke helt sikker da jeg aldrig har hørt om dem her hjemme i DK før ! men er 99% sikker på det er dem 😀 Så jow de kan findes andre steder end Fanø.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Mia N

Plantenørd, bonderøv og amatørblogger

Jeg hedder Mia, er 36 år og oprindeligt nordjyde. Jeg bor nu på Nørrebro i Købehavn på femte år med mine marsvin, kreative projekter, utallige planter, og jeg elsker det. 

Her deler jeg de ting, der optager mig, og som gør mig glad: alt fra planter og oplevelser i Danmark til gyserfilm og test af virkeligt underligt slik.

Velkommen!

Mia N

jeres favoritter
Udforsk
Støt planteværk (reklamelinks)

miasplantevaerk@hotmail.com

søg på bloggen
Søg