Planter og alt det andet "værk",
der interesserer mig

Planter for begyndere #2 Vælg plante efter rum

Vælg planter, der passer godt til rummets indeklima

Hvis du har et bestemt rum i dit hjem, som mangler en plante, er det vigtigt at orientere sig om hvilke planter, der passer i rummets miljø. Der er ikke meget forskel på rummene i de danske hjem, men særligt i køkkenet og badeværelset vil der være høj lufttugtighed, evt. høj temperatur og begrænsede lysforhold. Placering af planter afhænger hovedsageligt af, hvor vinduerne i dit hjem er placeret. Her er lidt tips til at vælge den rigtige plante til dit ønskede rum. 

 

STUE OG LIGNENDE RUM MED VINDUE

Her kan langt de fleste stueplanter sagtens være. Der er generelt en luftfugtighed på 40 til 60% i almindelige hjem og med vinduer, der skaber hverken for meget eller for lidt lys, kan langt størstedelen af planter trives. Det afhænger derfor af, om hvordan vinduet er vendt. Hvis det er et sydvendt vindue, kan der ofte blive meget direkte sol og høje temperaturer, som kræver planter, der trives i varme.

I min stue er der et stort sydvendt vindue, så min stue bliver utrolig varm. Jeg er derfor opmærksom på, at i min vindueskarm, skal der helst stå planter, som kan klare meget direkte sollys og varme, fx sukkulenter og kakti. 

Philodendron (fx Brasil, Scandens, Micans, Pinnatipartita), Monstera Deliciosa, Pilea Peperomides, Kakti og sukkulenter, Gummitræ, Violinfigen, palmetræ, avocadotræ, banantræe, diverse krydderurter, Paradisfugl, Guldranke, langt de fleste Alocasia/Elefantøre (fx Alocasia Polly), Dieffenbachia/Sigøjnerblad

 

 

Pilea Peperomides (Kinesisk Pengetræ)

 

BADEVÆRELSE MED VINDUE

Badeværelsets klima karakterises ved høje temperaturer, høj luftfugtighed og ofte småt med dagslys. Det er derfor et lækkert sted for planter, der trives i varme, skyggefulde og fugtige forhold, at bo. Det er højst sandsynligt det rum med højest luftfugtighed. Mange af de mere sjældne (og sarte) husplanter har brug for en lidt højere luftfugtighed (60%-80%) for virkelig at trives, så planter som Calathea, Alocasia og fløjlsbladede Philodendron vil takke dig for at bo der. Det er dog vigtigt, at er er et vindue og noget naturligt lys, da det er virkelig få planter, der kan trives i høj luftfugtighed og ingen lys overhovedet.

Fredslilje, Alocasia, Calathea, Philodendron, Syngonium, Sansevieria (Svigermors skarpe tunge), Orkide, Maranta, Væddeløber, Guldpalme, Pothos (fx guldranke), bregne

 

 

 

Calathea Roseopicta

 

BADEVÆRELSE UDEN VINDUE

Hvis dit badeværelse ikke har et vindue, og du ikke vil sætte et vækstlys op derude og tisse til pink discolys, så vil jeg fraråde dig at holde planter derude. De eneste planter, som kan trives i lange perioder uden lys, er fx ZZ planten og Svigermors skarpe tunge.  Selv de skal dog mærke lysens glæde engang i mellem. Hvis du derfor vil have planter på dit badeværelse uden vindue, skal du være indstillet på fx i weekenderne at stille planten hen i et rum med mere lys for en lille todages solferie.

Zamioculcas (ZZ plante), Sanseveria (Svigermors skarpe tunge), Fredslilje, bregner, Kentiapalme – vær obs. på at de skal stilles i sollys ind i mellem.

 

 

 

Det samme gælder for et KØKKEN UDEN VINDUE, hvor der også kan komme høj luftfugtighed grundet madlavning mv. Der er dog en anden vigtig faktor at tage hensyn til, når du overvejer at sætte planter i dit køkken, nemlig temperaturen.

 

Zamioculcas (ZZ plante)

 

KØKKEN MED VINDUE

Den vigtigste forskel på køkkenet i forhold til de andre rum i hjemmet er temperaturen. Der kan i køkkenet, særligt hvis det er et småt køkken uden emhætte (som min gamle hybel her på Nørrebro), blive høje temperatur, og det er kun nogle planter, der kan klare det over længere tid. Planter, som kan klare meget varme, er fx sukkulenter og kaktus, men selv disse har brug for luft omkring sig. Det er desuden altafgørende, at de får sol fra vinduet. Jeg vil derfor altid anbefale ikke at placere planter tæt på komfur og andre hårde hvidevarer. Planterne vil på sigt lide ose-døden.

Philodendron (fx Brasil, Scandens, Micans, Pinnatipartita), Monstera Deliciosa, Pilea Peperomides, Kakti og sukkulenter, Gummitræ, Violinfigen, palmetræ, banantræer, krydderurter, Paradisfugl, Guldranke, Avocadotræ, Citrontræ

 

 

Krydderurter

 

UDESTUE ELLER LIGNENDE RUM MED MANGE VINDUER

Hvis du er så heldig at have en ugestue, så fungerer det nærmest som et drivhus. Her vil mange planter trives, da der både kan opnås høj luftfugtighed og gode lysforhold. Det vigtigste at være opmærksom på her er, at der ikke bliver for varmt og indelukket. Det kan være relevant med områder med skygge, hvor der fx er film på vinduerne. Derudover er det vigtigt i et drivhus-agtigt rum, at der sørges for udluftning, så planter i dette rum ikke ender med svampesygdomme som følge af for stillestående luft.

Philodendron (fx Brasil, Scandens, Micans, Pinnatipartita), Monstera Deliciosa, Pilea Peperomides, Kakti og sukkulenter, Gummitræ, Violinfigen, palmetræ, banantræer, Paradisfugl, Guldranke, Oliventræ

 

 

 

Monstera Deliciosa

 

I andre rum, som fx børneværelse eller hvis din kat er så heldig at have et rum med et gigantisk kradsetræ, vil jeg anbefale ikke at have sjældne planter, som du ikke kender så godt, men i stedet almindelige kendte planter – gerne uden for rækkevidde af dit kæledyr eller barn, da nogle planter, som for eksempel Dieffenbachia (Sigøjnerblad), er giftige ved indtagelse.

 

Hvis du har et spørgsmål vedrørende en plante til et bestemt rum, kan du skrive til Plantebrevkassen.

 

Mia N

 

image_print

DEL

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Mia N

Plantenørd, bonderøv og amatørblogger

Jeg hedder Mia, er 36 år og oprindeligt nordjyde. Jeg bor nu på Nørrebro i Købehavn på femte år med mine marsvin, kreative projekter, utallige planter, og jeg elsker det. 

Her deler jeg de ting, der optager mig, og som gør mig glad: alt fra planter og oplevelser i Danmark til gyserfilm og test af virkeligt underligt slik.

Velkommen!

Mia N

jeres favoritter
Udforsk
Støt planteværk (reklamelinks)

miasplantevaerk@hotmail.com

søg på bloggen
Søg