Planter og alt det andet "værk",
der interesserer mig

Hjemmelavet insektgift til planteskadedyr

Denne insektgift virker effektivt mod både diverse bladlus, trips og spindemider.

 

Når du har mange planter, er det uundgåeligt, at de på et tidspunkt får besøg af uvelkomne gæster. Der findes utallige skadedyr, men i Danmark er de hyppigste spindemider, forskellige slags bladlus og sørgemyg. 

Du kan sagtens købe en insektgift, eller fx neemolie, som mange også bruger med succes. Så er du også sikker på, at du bruger en sundere og mindre skadelig gift, hvilket jeg er fan af.

Jeg vil helst kunne behandle mine planter med det mindst skadelige for miljøet, og det er min hjemmelavede gift ikke. Selvom det er husholdningsremedier, er det skarpe sager – sprit og sæbe. Jeg har ikke en have, og derfor kommer giften heldigvis ikke ud i jorden, men kun ud i mine potter. Hvis du har en have, og du vil behandle planter udendørs, så overvej endelig en mere miljøvenlig gift.

Jeg bruger denne gift både indendørs og udendørs på alle mine planter i krukker. Med det antal planter, jeg har, er det vigtigt, at jeg hurtigt kan lave en insektgift klar, og at den ikke er for dyr. Derfor bruger jeg husholdningsremedier, som de fleste har stående.

 

 

Du skal bruge:

 • 500 ml vand fra hanen
 • 1 spsk brun sæbe eller sæbespåner
 • 1 spsk husholdningssprit

 

Bland vand, sæbe og sprit i en sprayflaske – det kan både være en købt sprayflaske eller en tom, du har gemt. Jeg bruger alle mulige slags.

Ryst insektgiften grundigt. Spray løs!

Blandingen kan bruges både på indendørs og udendørsplanter.

(Obs. den virker ikke mod sørgemyg).

 

 

Sådan behandler du dine planter

Tag din plante og sæt den et sted, der kan klare at blive vådt, fx brusenichen eller i håndvasken.

Spray alle blade på både for- og bagside samt alle stængler – dvs. hele planten, uden at spraye direkte i jorden. Hvis planten er ramt af spindemider, er det vigtigt, at du sørger for at få blandingen på alle led og små kroge på planten, da de elsker at gemme sig her. Du kan med fordel bruge en pensel til at komme godt omkring på planten.

Lad planten stå og dryppe af i minimum 15 min. Skyl herefter hele planten med vand og lad den igen dryppe af. Sæt derefter planten på plads og gentag denne procedure med et par dages mellemrum i en til to uger. Ved tripsangreb anbefaler jeg efter første uge at gentage proceduren et par gange ugentligt den næste måned.

 

Mia N

 

image_print

DEL

5 reaktioner

 1. Kære Mia
  Nu er det mig, der beklager, at jeg først kommer til tasterne nu.
  Jeg sætter stor pris på dit svar og vil denne gang spule dem med vand først. Og bruge klude og vatpinde til alle små gemmesteder. Og derefter bruge din hjemmelavede opskrift. Og skylle igen. Jeg må være ærlig og indrømme, at jeg ikke er sikker på, at jeg får skiftet jord og omplantet samtlige planter… Det virker helt uoverskueligt. Men jeg vil sprøjte jorden og håber, det hjælper.

  Jeg har intet fået gjort, siden jeg skrev sidst. For har i mellemtiden brækket knæet og revet et sideledbånd over i samme knæ.. Og knust knoglen i det yderste led af min højre pegefinger.. Nå, nok om det 😅
  Jeg har til gengæld ikke set et eneste spind, siden jeg skrev til dig. Så troede, jeg havde set syner. Meen, i dag så jeg en tynd tråd af det fine spind, der hang i luften, da jeg rykkede en plante – og solen skinnede direkte på. Det er altid i solskinsvejr, jeg opdager det forpulede spind!
  Ingen af mine planter har denne gang spind der sidder på selve bladene, som jeg har haft før. Men kun en tynd tråd fra plante til plante 🤔 Så det er ikke voldsomt, men de ER der, de små svin!

  Jeg har desværre ikke mulighed for at holde mine planter adskilt, så alle skal ordnes samtidigt. Ellers nytter det intet. Og det er det, der er så fandens tidskrævende og hårdt. Men der er ikke noget at gøre ved det. Jeg må i gang igen..
  I det mindste skal jeg denne gang ikke bruge en formue på at købe produkter. Det er da altid noget.

  Tak for din tid og alle de gode råd 🤗

 2. Nå, for filan!
  Troede jeg skrev på dit indlæg fra 2022 om de små svin..
  Håber, det ikke er alt for forvirrende 😆

 3. Hej Mia

  Hjæælp!
  De små svin driver mig til vanvid!
  Jeg har haft Alocasia planter i ca halvandet år nu. Og har aldrig haft problemer med skadedyr indtil denne sommer. Eller jo, et par sørgemyg i ny og næ, men det var alt.
  Jeg er med i den internationale Alocasia gruppe på fb og har hele tiden tænkt: “Pyyha, godt vi ikke døjer med de kræ her i Dk”, når jeg læste om spidermites, thrips, mealy bugs osv.
  Men ja.. Sidst på sommeren opdagede jeg så de ultra fine spind på mine planter. Kunne kun se dem i mit minidrivhus og var så naiv, at jeg kun behandlede de små planter derinde + selve drivhuset.
  Men selvfølgelig var de også i de andre større planter i stuen.

  Jeg læste som en gal på nettet og cyklede i fuld fart ud til Grønne Hjem i Valby. Her arbejder en dame, som selv har ca 200 aroids i sin lejlighed. Selvfølgelig de fleste af dem sjældne og specielle 😏😂
  Hun anbefalede Ecostyle Insektfri Spruzit, som hun selv har god erfaring med.

  Jeg brugte en af disse sprayflasker (med 750 ml til ca 260 kr) ved hver ugentlige behandling.. I 3 uger.
  Jeg har ca 30 planter (4 af dem er ikke Alocasia) og det tog mig ml 6 og 8 timer pr gang! 😢
  At sprøjte dem alle omhyggeligt i alle kringelkroge, skylle det af efter 20 min og derefter møjsommeligt tørre hvert et blad, stængler osv.
  Sprøjte vindueskarme, vinduer, sidevæggene, desinficere urtepotter.
  Ugentlige gentagelser som anbefalet i alt i 3 uger.

  Hmm, troede det var overstået. Men nogle uger senere fandt jeg igen fine spind. Fandt ud af, at jeg kunne købe Ecostyle Insektfri som koncentrat og selv blande med vand efter nøje anvisninger. Det gjorde det mindre dyrt, men stadig sygt hårdt arbejde.
  Denne gang besluttede jeg mig for ikke at skylle midlet af og bare lade det tørre ind. Og så måtte de overleve eller lade være. Tænkte, at de 20 min’s virketid inden jeg skyllede efter, måske var for lidt. Dette gjorde jeg igen hver uge i 3 uger. Og planterne tog det pænt.
  Igen vinduespartier osv osv.

  Det er kun 10 dage siden, jeg afsluttede sidste behandling.
  ….og i går opdagede jeg til min store fortvivlelse IGEN spind 😭😭
  Så nu spekulerer jeg på, om de er blevet immune, de små svin.
  SÅ mange timers arbejde. SÅ mange penge på produkter.. Skyllet direkte ud med badevandet.. Jeg har lyst til at opgive, men elsker jo alle mine Alocasia planter højt.

  Så nu må jeg prøve noget andet. Og tænker, det bliver din hjemmelavede opskrift. Er dog ved at græde bare ved tanken om, at der kun skal gå et par dage imellem behandling og ikke en uge. Men det er måske netop tricket 🤷

  I dit indlæg med opskriften fra 2021 skriver du, at produktet skal skylles af efter 15 minutters virketid. Det gør du ikke i dette indlæg, så det step springer jeg altså over.

  Og nu til spørgsmålene 😅😂

  I dette indlæg anbefaler du at skylle planterne ned med vand – inden behandling med spray.
  Og det gjorde du ikke i 2021. Betyder det, at du har fået mere og bedre erfaring – og at dette step er afgørende vigtigt + anbefalelsesværdigt?
  Dette step har jeg nemlig ikke selv praktiseret.

  Har du evt yderligere tricks og tips, nu hvor der er gået endnu et år?

  Og hvad egentlig med Provanto vs den hjemmelavede?
  Er den endnu bedre og mere effektiv, så jeg måske burde investere i den? Eller vil det igen være spild af penge?

  Undskyld, at det blev så langt..

  Hilsen Christina

  1. Kære Christina, undskyld det sene svar, jeg er lige nedlagt med influenza 🙂 Øv med din trælse små svin-rejse, der bare bliver ved og ved! Det lyder til, at du har gjort en KÆMPE indsats for at komme alle svinene til livs! Det er ikke fuldstændig afgørende, at planten skylles med vand, men når spindemiderne netop er hårdføre, er det en god ide at gøre. Både spule den under bruseren og bruge fx en klud eller vatpind til særligt at fokusere i krogene, hvor spindemiderne bedst kan lide at være. For at spare penge ville jeg bruge den hjemmelavede gift. Så mit tip ville være: skyl planterne i vand, tør dem grundigt af og fjern ALT, der ligner spind og spindemider. Sprøjt hele planten med hjemmelavet insektspray og lad det sidde i minimum 15 min, men du kan også sagtens lade det sidde i en times tid. Skyl det hele af igen. Skift jorden, så der ikke gemmer sig nogle svin deri. Og gentag så det hver 4. -5. dag de næste par uger. Husk at holde dine planter adskilte fra hinanden, så de ikke smitter hinanden i mellemtiden.
   Krydser virkelig fingre! Provanto har jeg også rigtig god effekt af. Jeg synes, at både købte produkter og hjemmelavede virker godt, så for mig handler det mest om, om jeg har råd til at købe dem eller ej 🙂

   Bh Mia N

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Mia N

Plantenørd, bonderøv og amatørblogger

Jeg hedder Mia, er 36 år og oprindeligt nordjyde. Jeg bor nu på Nørrebro i Købehavn på femte år med mine marsvin, kreative projekter, utallige planter, og jeg elsker det. 

Her deler jeg de ting, der optager mig, og som gør mig glad: alt fra planter og oplevelser i Danmark til gyserfilm og test af virkeligt underligt slik.

Velkommen!

Mia N

jeres favoritter
Udforsk
Støt planteværk (reklamelinks)

miasplantevaerk@hotmail.com

søg på bloggen
Søg