Planter og alt det andet "værk",
der interesserer mig

Arum Italicum (italiensk ingefær)

Arum Italicum, også kaldet italiensk ingefær, er en plante, jeg regelmæssigt får spørgsmål til. Den vokser vildt i den danske natur, og det er en plante, mange lægger mærke til. Med de V-formede, marmorerede blade med hvide vener ligner den italienske ingefær nemlig en eksotisk Alocasia eller Anthurium, som nogen må have tabt på vej hjem fra det lokale plantecenter.

 

Arum Italicum spottet ved stien til indgangen af Valbyparken, København

 

Jeg var selv lidt fortryllet, da jeg første gang så den vokse op ad et træ i min søsters have, og jeg havde næsten lyst til at stjæle den og plante den i en flot potte i min vindueskarm. Men hvad er Italiensk ingefær egentlig for en plante?

 

EN SMUK, MEN GIFTIG PLANTE

Arum Italicum er en udendørs plante, som i mange lande anses for ukrudt. Den vokser vildt og kan hurtigt blive invasiv og overtage et helt område. I nogle europæiske lande sælges den til brug som et slags hurtigvoksende bunddække, der kan tage pladsen for andet invasiv ukrudt. Den er ikke bare pæn at se på, den kan også være afskrækkende for skadedyr. 

Italicum vokser hovedsageligt i efterår og vinter, og den kan i perioder få smukke hvide blomster, der minder lidt om Fredsliljen. Den laver også bær, som først er grønne, men hurtigt bliver intenst orange. Jeg har aldrig set dem på planterne herhjemme, men på billeder er de på én gang smukke og lidt uhyggelige. Som en hidsig søster til havtornen. 

 

 

Både bær og plante er, trods det smukke udseende, giftige. Hvis du rører ved planten, kan dens olier irritere din hud og skabe udslæt. Hvis du har et kæledyr eller et barn, der skulle komme til at spise bladene eller bærrene, kan det i nogle tilfælde blive livsfarligt. Pas derfor godt på – observer på afstand, men rør ikke.

Dette tip har ingen givet vores vilde fugle, som spiser bærrene i mindre mængder og så kommer til at sprede rester af bær og frø rundt omkring. Det bidrager til, at væksten spredes.

 

 

Italicum trives i skygge og med fugtig jord, men når først planten er etableret, klarer den sig fint i helt tørre og kolde områder. Den er derfor ofte at finde i skovområder, der skiftevis er fugtige og udtørrede, og den klarer sig fint gennem vinteren. Det er en modstandsdygtig, invasiv plante, som trods det smukke ydre, ikke gør meget godt for naturen. 

 

Er du stødt på planten i DK?

 

Mia N

 

Du kan stille spørgsmål om dine planter i min Plantebrevkasse.

 

image_print

DEL

4 reaktioner

  1. Vi har den i vores have og jeg vil ikke anbefale at få en stikling, den er umulig at udrydde. Den kommer med nye blade og senere de røde bær to gange om året. Lige p.t. er der nye blade.
    Det eneste positive man kan sige om den er, at man altid har noget grønt at sætte sammen med andre afskårne blomster.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Mia N

Plantenørd, bonderøv og amatørblogger

Jeg hedder Mia, er 36 år og oprindeligt nordjyde. Jeg bor nu på Nørrebro i Købehavn på femte år med mine marsvin, kreative projekter, utallige planter, og jeg elsker det. 

Her deler jeg de ting, der optager mig, og som gør mig glad: alt fra planter og oplevelser i Danmark til gyserfilm og test af virkeligt underligt slik.

Velkommen!

Mia N

jeres favoritter
Udforsk
Støt planteværk (reklamelinks)

miasplantevaerk@hotmail.com

søg på bloggen
Søg