Pasningsvejledning for den eventyrlige, farverige plante
Det er kun omkring et halvt til et helt år siden, jeg blev optaget af denne smukke plante. Jeg begyndte at se den omkring i plantecentre, hvor den skiller sig ud med sine meget farvestrålende blade. Min kollega fortalte om sin Caladium White Queen, som hun havde haft i lang tid, og som hele tiden genopstod fra de døde. Når hun troede, planten var død, lod hun den stå ude i sin garage og forsømte den. Pludselig var der kommet nye skud, og planten levede igen. Snart efter fulgte de smukkeste hvide blade.
Min kollega tog stiklinger med til mig, og siden da har jeg været Caladiumfan.
To af mine Caladiumplanter
Min stikling fra min kollega er netop afblomstret, og jeg troede, at jeg måske passede den forkert, men nu er der netop flere nye skud på vej. Jeg har oplevet Caladiums omtalte genopståelse!
Det mest signifikante ved Caladium er det særprægede udseende. Planten har mange blade, som kan blive store, og de er alle intense i farverne. Bladene er også papirstynde, og derfor er planten umiddelbart en diva at passe. Det er dog både min kollegas og min egen er faring, at planten er lettere at passe, end man lige tror. Man skal bare slå koldt vand i blodet, når den begynder at smide alle bladene og se livstræt ud. Kort efter kommer de nye skud.
Caladium kaldes også Elefantøre ligesom Alocasia (læs om Alocasia her) grundet bladenes form (det synes jeg dog, vi skal lade være med. Alocasia er den eneste sande Elefantøre. My precious!).
Planten er fra den sydamerikanske regnskov, hvorfor den godt kan lide høj luftfugtighed, og den trives i veldrænet løs jord. Den skal helst være fugtig, men vær meget opmærksom på overvanding.
Caladium kan godt lide lys og varme, men ligesom i regnskoven vil den helst ikke have sol hele tiden. Da bladene er så tynde, kan direkte sol være skadeligt, da bladene let bliver solbrændte.
Du kan både købe voksne Caladiumplanter i stort set alle plantecentre, eller du kan købe dem som knolde (i stedet for et frø eller en stikling med rødder, er Caladium en knoldplante, dvs. den vokser fra en grim, brun kartoffellignende satan). Jeg har købt to Caladiumknolde i Plantorama. Her planter du knolden og vander jorden regelmæssigt, hvorefter små skud vokser frem efter et par uger.
Pasningsvejledning
Jord: Lys veldrænet jord. Jeg bruger min min faste jordblanding med kokosmuld, pottemuld og perlite.
Lys: Skal stilles lyst og varmt, men undgå direkte sol.
Luftfugtighed: Caladium kan godt lide høj luftfugtighed, men dette er ikke et must. Jeg opbevarer mine i planteskabe, hvor der er en luftfugtighed på mellem 60 til 90 %. Det er min erfaring, at de fleste lidt sensitive tropiske husplanter elsker at stå i skabet, men Caladium kan også sagtens stå i almindelig stue-luftfugtighed.
Da bladene er tynde og skrøbelige, er det også vigtigt at være opmærksom på for høj luftfugtighed, samt at planten får frisk luft/udluftning omkring sig, da bladene ellers lettere kan rammes af svampesygdomme og kan rådne (det er kun relevant, hvis din Caladium står i et planteskab).
Vanding: Planten skal holdes fugtig og være i et fugtigt miljø hvis muligt. Jeg vander min Caladium ca. en gang ugentligt. Mærk altid efter på jorden. Hvis de øverste par cm. er begyndende tørre, er det tid til vanding.
Gødning: Jeg gøder mine indendørs stueplanter ca. en gang månedligt. Jeg bruger almindelig universalgødning, som kan købes billigt i f.eks. Netto eller Substralgødning, gerne den økologiske.
Stiklinger: Jeg har ikke selv erfaring med at dele eller formere denne plante, men min kollega lavede min stikling ved deling. Det vil sige, at hun løftede planten op fra potten, frigjorde den fra jorden og derefter skilte nogle af rødderne ad. Hun gav mig derefter en knold/rod med et par skud på. It’s alive!
Caladium er en virkelig smuk plante og en af dem, jeg er lidt besat af for tiden. Hvis du ønsker flere farver i dit hjem, er den et oplagt plantevalg.
Mia N
2 reaktioner
Hej Mia
Jeg har et spørgsmål til din jordblanding med kokosmuld, pottemuld og perlite.
Bruger du 1/3 af hver? Eller bliver det for meget perlite?
Jeg kendte slet ikke til kokosmuld, før jeg læste dit indlæg. Men har nu googlet det og bestilt en pakke 🙂 Tak for fif!
Har du for øvrigt erfaring med de bæredygtige Cocoz®-potter, som de har f.eks Plantorama? Jeg ved ikke lige, om man kan købe de potter uden planter i (men mon ikke 🤔)
Da jeg var inde og kigge på Caladium på deres side, tjekkede jeg lige deres Alocasia planter ud samtidigt (eelsker dem, men jeg er ikke god til at holde dem, desværre.. 😭 ..men har IKKE tænkt mig at give op!) I hvert fald så sælger de nogle Alocasia’er i disse Cocoz®-potter, som jeg spørger til.
Tager du dine Caladium knolde op i vintersæsonen? Det er der nogen, der anbefaler 🤷
Jeg købte en Caladium ‘Valentina’ i Grønne Hjem i det tidlige efterår. Såå smuk og hidtil min første og eneste Caladium. Jeg valgte dog at lade den overvintre i potten og vande den sparsomt.
Når de store flotte blade krøllede sig sammen og visnede let hen imod vinteren, klippede jeg dem af.. I følge Plantorama, skal man bare lade dem blive på – så folder de sig ud igen til foråret. Det var nok min store fejl at gøre dette? Altså klippe blade af. Hvad siger du?
Det endte med at min Caladium blev meget lille. Der er ofte kommet små nye blade hen over vinteren/foråret, men altså kun bitte bitte små blade 😳 Og de krøller sig hurtigt sammen og visner let. Klip klip.. 😅
Min bekymring er, hvorvidt den mon vil vokse sig stor igen. Med store blade. Eller om jeg bliver nødt til at købe en ny. Har du erfaring med dette?
Jeg holder meget af at lufte ud i min lille 2-værelses lejlighed og har på denne årstid åbent vindue meget af dagen i stuen, hvor alle mine planter står.
Caladium står dog langt væk fra det åbne vindue og får ikke træk.
Men har læst, at den helst vil have 25° og ikke under 20°. Og det er der højst sandsynligt nok ikke med åbent vindue. Det er nok også medvirkende til, at den er lidt sølle?
Alternativet er at stille den i mit soveværelse, hvor der er lidt lunere. Men der er jeg jo kun, når jeg sover 😅 Så ser jeg den jo aldrig og kan ikke nyde synet.
Sh*t, the struggle is real! What to do?
Kære Christina, mange tak for din kommentar 🙂 Dejligt du læser med!
Ja, jeg bruger 1/3 af hver. Nogle gange faktisk bare 1/2 perlite og 1/2 kokosmuld. Planter kan sagtens leve i perlite alene, så det kan ikke blive for meget. Kokosmuld gør en verden til forskel, så fedt at du har bestilt en pakke. Husk at de har dem ret billigt i IKEA også.
Cocoz potter er fine, fordi de er af åndbart materiale, men jeg har oftest kun set dem i små størrelser. For små til husplanter. Derudover ville jeg nok mest bruge dem til fx at forspire udendørsplanter i, da de nedbrydes med tiden. Hvis du vil have Alocasia, behøver du ikke en Cocoz-potte, hvis du bruger ovenstående jordblanding med kokosmuld og perlite, men jeg ser intet galt i alt bruge dem 🙂
Jeg har faktisk været doven og – sig det ikke til nogen – smidt mine caladiumknolde ud, når de blev for “døde” at se på. Jeg har så mange planter, at der ikke er så meget plads til overvintrende knolde stående rundt omkring, men jo, det er bestemt værd at gøre! Jeg har en kollega, der gør det hvert år, og hendes Caladium kommer altid igen næste år.
Det gør ingen forskel, om du klipper de døde blade af eller lader dem siddende. Jeg klipper også altid mine af. Ofte vil Caladium og andre planter først skyde meget små blade, som ikke bliver større, og som ender med at visne at dø. Det er helt naturligt. Men hvis du hænger i, bør de kommende blade blive store og pæne. Får planten nok lys og næring?
Caladium kan godt klare 20 grader, men ja, den vil helst have det lidt varmere, og den vil også gerne have lidt højere luftfugtighed end det, der typisk er, når vi lufter ofte ud. Når din Caladium står langt væk fra vinduet, så tror jeg nu nok, det skal gå 🙂
Jeg håber, det er svar på dine spørgsmål, ellers skriver du endelig bare igen. God dag 🙂