Da majs mødte svamp, og der opstod sød musik og monsterlignende tumorer
Da jeg første gang så et billede af ”corn smut”, troede jeg, jeg havde forvildet mig ind på et gyserfilmsforum om The Hills Have Eyes. Dér var nemlig et billede af noget, der engang havde været en majskolbe, men som nu lignede noget, der kunne have levet i ørkenen og jagtet turister. Der var tale om corn smut, også kendt i som delikatessen huitlacoche.
Corn smut* stammer fra svampen Ustilago maydis, som inficerer majsplanten og skaber forandring i form af disse ufattelige gevækster. Gevæksterne eller tumorerne er opsvulmede og forstørrede majskerner, der i konsistens og smag minder om vores champignon. De indeholder også mere protein og er eftersigende mere mættende og smagfulde end almindelige majs.
En delikatesse
Hvorfor nogen har tænkt: ”den smager jeg da lige på”, aner jeg ikke, og jeg vil heller ikke vide det. Det er dog sket, og corn smut har lige siden været at betragte som en sjælden delikatesse. Særligt i Mexico bruges den som køderstatning i fx quesadillas, under navnet ”huitlacoche”.
Huitlacoche betyder ”sovende tilføjelse eller overskud”, hvilket hentyder til, at gevæksterne er forvoksninger, altså en slags ”overskudsmajs”. ”Sovende” henviser til, at majsplanten ikke vokser videre på normal vis, og den dermed er på en slags standby.
Jeg tror godt, jeg kunne lokkes til at smage den, hvis jeg en dag befandt mig på de kanter. Dog helst i udskåret, forberedt version (og ikke i The Hills Have Eyes-versionen), tak.
Mia N
*Det er ikke lykkedes mig at opspore et navn på dansk, hvorfor jeg bruger det engelske corn smut.