Hårde, brune eller rødlige prikker på undersiden af bladene kan være tegn på det stædige skadedyr
Jeg har for nyligt stiftet grundigt bekendtskab med de små svin kaldet skjoldlus. Både på mit kontor, i vores grupperum på arbejde og hos sekretærerne har flere planter for nyligt fået besøg af de ubudne gæster, som suger sig fast på planterne og derefter gemmer sig bag deres skjold. De er nogle af de sværeste skadedyr at komme af med igen.
Hvad er skjoldlus?
Skjoldlus (på engelsk ”scale”) er en art bladlus, som sætter sig på planteblade og suger plantesaft. De sætter sig typisk på undersiden af bladene ned langs midten, hvor deres ødelæggelse kan starte. De er små, brune og ses ofte siddende i striber eller grupper, hvor hunnen lægger æg i bladene, der så kan blive til flere lus, der går direkte efter verdensherredømmet.
Skjoldlusens ødelæggelse
Planter lider under skjoldlusens besøg, da plantesaften suges, og planten dermed mistrives og ikke kan udvikle sig normalt. Det skaber misfarvninger på bladene og på sigt gule, grimme blade. Derudover er skjoldlusens ekskrementer sukkerholdige, hvilket laver en belægning på planten, som skaber grobund for svampesygdomme.
En plante under angreb vil derfor på sigt dø, hvis den ikke behandles.
Tegn på skjoldlus
- Misfarvninger på blade (matte blade, gule blade, plamager)
- Brune eller rødlige pletter på undersiden af bladene
- Klistret belægning på bladene
- Blade hænger mere end vanligt
- Vækst stopper
Behandling mod skjoldlus
Skjoldlusen er et særligt besværligt skadedyr, da den har et hårdt vokslag på ryggen, der fungerer som et skjold. Der skal derfor ofte skrappere midler end almindelig insektspray i brug for at komme af med den. Midlet kan nemlig glide direkte af skjoldet. Skjoldlus er derfor en af de skadedyr, hvor jeg ville overveje at skrotte hele planten, hvis den er særligt inficeret, og planten ikke var vigtig for mig.
Hvis du gerne vil redde din plante, kan du følge fremgangsmåden herunder.
Fremgangsmåde
Fjern de mest inficerede blade, og behandl derefter hele planten. Det gøres ved at bruge enten en vatpind, klud eller andet, som dyppes i sprit (jeg har brugt husholdningssprit), hvorefter alle blade med skjoldlus gennemgås og sprittes. Det er barsk, og det går lidt imod min holdning at bruge sprit på planter, men det er min erfaring, at det er det eneste, der kan få skjoldlusene til at slippe. Man kan også forsøge at børste eller skrabe skjoldlusene af med fx en tandbørste, men jeg har ikke gode erfaringer med det.
Efter en omgang sprit sprøjtes hele planten med insektspray. Her kan du som vanligt enten købe en insektspray i et plante- og byggecenter, eller du kan lave Min hjemmelavede insektspray. Jeg bruger for tiden en anden hjemmelavet insektspray, hvor jeg blander vand, neem-olie og et par dråber opvaskemiddel, og den har god effekt.
Vær særligt opmærksom på at sprøjte på undersiden af bladene.
Lad planten dryppe af og gentag behandlingen ca. hver 3-7. dag, indtil alle skjoldlus er væk. Hold øje med planten i de efterfølgende uger, da æggene kan udklække, og et nyt hold skjoldlus kan være på vej.
De inficerede blade vil desværre forblive grimme efter lusens skader, men nye blade vil komme glade og raske frem.
Held og lykke med de små svin.
Mia N
Hvis du har et spørgsmål vedrørende planter, kan du skrive til Plantebrevkassen.
2 reaktioner
Hej jeg har smidt flere orkideer ud men det er kun i den ene vindueskarm de er
Skal jeg sprøjte karmen også?
Dejligt at få sat navn på dyret
Hilsen Irene hamborg
Hej Irene, nej, dyrene lever kun i planten, så du behøver ikke sprøjte karmen. Men sørg for at få fjernet dyrene fra planten så godt du kan 🙂