Planter og alt det andet "værk",
der interesserer mig

Hvad er variegation (brogetbladede planter)?

Hvad betyder det, og hvorfor er det eftertragtet?

 

Variegation eller på dansk brogetbladet betyder, at bladene på en plante har mere end én farve – grøn og en anden farve, som ofte er hvid, gul, lys grøn eller rosa. Brogetbladede planter er sjældne og derfor meget populære og eftertragtede for plantenørder. En af de mest sjældne og dyreste er Monstera Adansonii Variegata, som gerne koster 10-12.000 pr plante. Den almindelige Adansonii i ren grøn koster derimod omkring 100kr.

 

Monstera Adansonii Variegata

 

Variegationen sker naturligt gennem mutationer, og dem med mest variegation laves der nye planter af for på den måde at fremdyrke ”trækket”.

Variegation kan også opstå, hvis to plantesorter blandes, og der opstår en hybrid som fx Philodendron Pink Princess. På sigt kan en brogetbladet plante ”reverte”, hvilket vil sige, at den vender tilbage til den naturlige helt grønne farve. Det sker fx, hvis planten ikke får nok lys.

Hvis du ønsker at vedligeholde variegationen, kan du klippe planten ned til det sted på stænglen, hvor der er variegation, dvs. en anden farve. På den måde fjernes de ”revertede” grønne blade, så de ikke overtager planten, og du kan være heldig igen at få tofarvede blade.

 

Variegation i stænglen på min Philodendron White Princess

 

Selvom den ekstra farve er utroligt smuk, og du gerne vil have mere af den, så er det ikke godt for planten, hvis den laver blade udelukkende i den anden farve – som fx et helt hvidt blad. Det er smukt og specielt, men det betyder også, at der ikke er chlorophyll i bladet. Chlorofyll er nemlig det, der forårsager planternes grønne farve og endnu vigtigere det, der får planten til at vokse og leve. Hvis planten får for mange helt hvide blade, vil planten dermed have svært ved at overleve.

 

Min Philodendron Birkin har netop fået et helt hvidt blad

 

Jeg er, som plantenørd, selv virkelig vild med brogetbladede planter. De unikke blade med streger af hvid eller lyserød fanger mit øje, og jeg elsker at følge udviklingen i dem. Jeg har mange af slagsen, nogle helt amindelige, som fx Tradencentia Nanouk (vandrende jøde), Philodendron ‘Birkin’ (også kaldet White Measure), Ficus Elastica ‘Ruby’ (gummitræ) og Philodendron ‘Brasil’ med lysgrønne, nærmest limefarvede blade.

 

Ficus Elastica Ruby (gummitræ)

 

Tradenscantia Nanouk (Vandrende Jøde)

 

Philodendron Brasil

 

Mine sjældne brogetbladede planter

Af brogetbladede planter, der betegnes som sjældne, har jeg: Monstera Albo Variegata, Philodendron White Princess, Philodendron Pink Princess og Syngonium Albo Variegata. De står i mit IKEA planteskab og lever det gode liv.

 

Monstera Albo Variegata (som jeg har fået i gave af min søde veninde Sofie. Vildt!)

 

Philodendron White Princess (og et kattehår. You cannot unsee it!)

 

Syngonium Albo Variegata med et lille nyt blad på vej

 

 

Mia N

 

image_print

DEL

En reaktion

  1. Utroligt flotte planter du har. Elsker din Brazil. Har selv en del planter med varigation. Hilsen Ingrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Mia N

Plantenørd, bonderøv og amatørblogger

Jeg hedder Mia, er 36 år og oprindeligt nordjyde. Jeg bor nu på Nørrebro i Købehavn på femte år med mine marsvin, kreative projekter, utallige planter, og jeg elsker det. 

Her deler jeg de ting, der optager mig, og som gør mig glad: alt fra planter og oplevelser i Danmark til gyserfilm og test af virkeligt underligt slik.

Velkommen!

Mia N

jeres favoritter
Udforsk
Støt planteværk (reklamelinks)

miasplantevaerk@hotmail.com

søg på bloggen
Søg