Pasningsvejledning på to Piper-varianter, jeg ikke kendte indtil for nyligt
For nogle måneder siden kørte jeg, på vej hjem til Nordjylland, forbi plantecenteret Gartneren i Nonnebo på Fyn. Den omtales ofte i de plantegrupper på Facebook, jeg er med i, for det store udvalg af særlige planter.
Her faldt jeg over den smukke Piper Ornatum og dens søster Piper Sylvaticum. Jeg elsker planter, der har specielle blade, gerne lidt ovre i ”drage-looket” ligesom min favoritplante Alocasia Baginda Dragon Scale. Trods en nogenlunde heftig pris, fordi det er sjældne planter i Danmark, så var jeg nødt til at slå til. Og ja, jeg fragtede dem tværs over Danmark og tilbage igen.
What a girl to do?
Piper Sylvaticum
Jeg var spændt på, hvordan planterne ville klare sig hos mig. Både fordi jeg slet ikke kendte dem og deres pasningsbehov, og også fordi der er lidt ekstra nerver på spil, når der er tale om en sjælden og dyrere plante.
Jeg var lidt hårdhændet ved dem, da jeg fik dem hjem, fordi jeg med det samme klippede en stikling af hver til min veninde. Alligevel stortrives de!
Begge planter er vokset løs, og de er simpelthen så flotte at se på, trods vintertid og ikke særligt meget sollys. Planterne har hos mig været utrolig lette at passe, og de har endda fint klaret lidt forsømmelse hist og her.
Piper Ornatum
Piper er en kravle-plante, som oprindeligt kommer fra Peru. Stænglerne på planten er tynde og lange, og bladene har de smukkeste mønstre og farver. De nye blade er rødlige på Piper Ornatum og lysegrønne på Piper Sylvaticum, og de bliver mørkere og mere intense i farven med tiden. Over alt på bladene er der små pink (Ornatum) og hvide (Sylvaticum) prikker, som har lidt glimmereffekt. Bladene har en smuk, blank overflade.
Piper Ornatum
Derudover har planten den sjove egenskab, at den udskiller små sukkerpartikler gennem bladene. Så bliv ikke, som jeg gjorde, bange for, at den er ramt af trips eller andre parasitter, når du først opdager de små hvide prikker. Det er helt naturligt og kaldes eksudat, som betyder, at planten ”sveder noget ud” (jeg får ubehagelige sauna-associationer her).
Jeg købte planterne for ca. 300kr stykket i Gartneren i Nonnebo.
Piper Sylvaticum
PASNINGSVEJLEDNING
Jord: Almindelig pottemuld, evt. iblandet kokosmuld og perlite, som er min standardblanding
Lys: Planten trives i delvis sol. Den kan klare både indirekte lys, direkte lys i kortere perioder og halvskygge.
Luftfugtighed: Planten nyder en luftfugtighed på omkring 60-70%, men den klarer sig fint i almindelig stueluftfugtighed (40-50%).
Gødning: Gød evt. en gang om måneden i forår- og sommerhalvåret. Jeg har ikke gødet mine endnu.
Vanding: Vand når de øverste 2-3 cm. af jorden er helt tørre.
Formering/stiklinger: Det er virkelig let at tage stiklinger af planten. Sørg for at få en nodie (et ”led”) med, hvor der kan opstå nye vækstpunkter fra. Stiklingen kan plantes direkte i jord, der holdes fugtig, eller stå i vand først, mens den danner rødder.
Mia N