Planter og alt det andet "værk",
der interesserer mig

Sådan laver du en grøn altan på budget

En lille grøn oase behøver ikke koste alverden – her er mine tips!

 

Kalenderen siger, at vi er forbi 1. maj, og vi nærmer os hastigt sommertid. Vi har længtes i mange mørke måneder efter sol og grøn natur at se på, og hvis du har bare en lille bitte havemand i maven, så kribler det sikkert også for at få skabt en grøn altan eller have.

Men det er ikke billigt at lave din nuværende cementkedelige altan fyldt med rod og cigaretskodder om til en grøn oase. Du skal have jord, planter eller frø, vandkande og ikke mindst potter til alle planterne. Sådan en tur i Plantorama kan let komme op i flere tusinde kroner. Hvis du så, som mange andre, glemmer at vande og passe dine grønne planter, kan der hurtigt opstå en følelse af at have smidt de flere tusinde kroner lige ud af vinduet. I hvert fald når din grønne oase efter 2 uger har forvandlet sig til The Upside Down fra Stranger Things.

Derfor har jeg lavet en guide til, hvordan du får en grøn altan på den allerbilligste måde. 

 

 

Potter: Urtepotteskjulere, aka potter, behøver ikke være rigtige potter. Alt efter hvor æstetisk funderet, du er, kan potter være plasticbeholdere fra din salat eller cherrytomater, skåle, vaser, en papkasse med en plasticpose i. Fantasien sætter ingen grænser. Hvis du dog gerne vil have noget lidt pænt at kigge på, kan du ofte finde flotte, gamle potter i genbrug eller terracottapotter til 10-20kr i Netto mv.

 

Persille til 10kr fra mit lokale supermarked i en genbrugspotte

 

Det vigtige er, uanset hvad du planter dine planter i, at der er drænhul. Stik derfor hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra, og dine planter ikke lider druknedøden.

 

Frø: Hvis du selv vil forspire dine planter, altså gro dem helt fra bunden, så læs med her. Ellers kan du springe til næste afsnit: planter.

Du behøver ikke købe dyre pakker med frø i dit havecenter. Du kan gemme frøene fra dine grøntsager i køleskabet. Læg nogle agurkekerner, tomatfrø, peberfrugtkerner mv. til side på lidt køkkenrulle, og dagen efter, når de er tørre, kan du plante dem i så- og priklemuld. Det skal være så- og priklemuld, som kan købes til ca. 30-100kr posen, fordi frø kan gå til i almindelig plantemuld. Hold jorden fugtig, læg noget film eller gennemsigtig plastic over, så du skaber drivhusfornemmelse, stil dem lyst. Når planterne spirer, kan du plante dem hver for sig i små beholdere.

 

Timian og lavendel i små porcelænspotter fra IKEA

 

Planter: Køb planter og krydderurter i supermarkedet. De der små plasticpotter med persille, koriander, timian, rosmarin, basilikum mv., til ca. 10-15kr? Køb dem, plant dem i en dobbelt så stor potte derhjemme, stil dem i solen og bum, du har en flot grøn og spiselig plante. Det er altså lækkert.

Basilikum

 

Ofte har supermarkeder også tilbud på billige tomatplanter, agurkeplanter, jordbærplanter og peberfrugtplanter. Rema1000 har dem ofte til mellem 10 og 20kr stykket, hvorimod et plantecenter tager op mod 70kr stykket. Bevares, kvaliteten er måske også lidt derefter, men så længe du selv omplanter dem og giver dem din kærlighed og din vand, skal det nok gå.

 

Cubansk oregano i terracottapotte

 

Ift. planter med blomster, så du får den gode summervibe, vil jeg anbefale planten Bacopa. Den fås i utallige farver, er hårdfør og kommer igen næste år, og den kan gro i nærmest hvad som helst. Den er ofte på tilbud i supermarkeder til 10kr. Jeg har netop set den i både Rema1000 og Lidl. Du kan også billigt købt stedmoderblomster og nogle gange Lavendel. Sidstnævnte anbefales, fordi den tiltrækker bier. Vi vil gerne tiltrække bier, både fordi de er fantastiske, men også fordi flere bier betyder mere bestøvning af dine grøntsagsplanter.

 

Bacopaplanter til 10kr stykket i min altankasse (nyplantet og derfor gemmer blomsterne sig lidt De vågner igen om lidt)

 

Derudover er der også altid den mulighed, at du gratis kan få en tomat- eller jordbærplante af en, du kender. Jeg plejer selv at have masser i overskud og give dem ud til alle og enhver. 

 

Jord: Planterne i haven/på altanen er sjældent sarte ift. jord, så du kan let købe den billigste slags, som er ”plantesækjord”. De koster generelt 30-50kr for en stor sæk, men hold øje i Bauhaus og Jem & Fix, der ofte kører tilbyd på en sådan pose til kun 6kr! Hvis I ser en lille lilla bil i gang med at hamstre de sække, er det bare mig.

Du kan også bruge andet jord, hvis du lige har nogle rester fra nogle tidligere planteprojekter.

 

Chokolademynte: en must have på din altan! Den dufter af After Eight chokolade

 

Gødning: Gødning er dyrt, og den bedste, Substral økologisk gødning koster kassen (og lugter virkelig dårligt ovenikøbet), men du behøver ikke bruge en dyr gødning til dine altanplanter. Lidl har ofte en plantegødning til 10-20kr. Du kan både bruge plantegødning, tomatgødning og blomstergødning. Bare vælg den billigste. Derudover skal du ikke gøde så tit, så det kan også være, du kan låne en kop gødning af din nabo. Det er det nye sukker. 

 

Mit altan- setup er undervejs med genbrugspotter, pinde fra naturen, solcellepærer og her også en tomatplante, der er pakket ind, fordi der stadig er lidt koldt udenfor. Det ender med at blive kønt, I promise.

 

Vandkande: Lad være med at investere i en dyr vandkande. Brug skåle, tomme flasker, din mund. Alt virker.

 

Held og lykke med din budgetvenlige og grønne altan!

 

Mia N

 

image_print

DEL

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Mia N

Plantenørd, bonderøv og amatørblogger

Jeg hedder Mia, er 36 år og oprindeligt nordjyde. Jeg bor nu på Nørrebro i Købehavn på femte år med mine marsvin, kreative projekter, utallige planter, og jeg elsker det. 

Her deler jeg de ting, der optager mig, og som gør mig glad: alt fra planter og oplevelser i Danmark til gyserfilm og test af virkeligt underligt slik.

Velkommen!

Mia N

jeres favoritter
Udforsk
Støt planteværk (reklamelinks)

miasplantevaerk@hotmail.com

søg på bloggen
Søg