Planter og alt det andet "værk",
der interesserer mig

Verdens største blomst ligner en penis og lugter af død

Lidt om Titan Arum, “The Corpse Flower”

 

Ja, så er dagen i gang!

Jeg skriver ofte om planter herinde, og det indebærer også de mærkelige, klamme eller rekordholdende planter. Udover at være verdens største blomst, så forestiller jeg mig også, at Titan Arum, bedre kendt som Ligblomsten (Corpse Flower), har været med i nogle mareridt. 

 

 

Baggrund 

Titan Arum blev opdaget for over 100 år siden i Sumatra i Indonesien, og den findes stadig i dag. Da den kun blomstrer i meget kort tid, er den stadig ukendt for mange og betragtes som sjælden.

Blomsten kan blive op til 4 meter høj, og jeg kan slet ikke forestille mig at stå ved siden af sådan et monstrum. Udover blomstens gigantiske størrelse er der dog flere ting, der er virkelig interessant ved den. Den første: lugten!

Titan Arum lugter efter sigende af råddent kød eller simpelthen død, og den gør det i en så voldsom grad, at det er opkastfremkaldende for nogle. Planten lugter af en meget snedig grund, nemlig tiltrækning af insekter, der kan bestøve planten.

 

 

Lugt og bestøvning

Inden i blomstens kerne findes der både en hun- og en hanblomst, så planten i teorien kan bestøve sig selv – men som vi har set i mange henseender er hunnen og hannen ikke ret gode til at samarbejde. Hunblomsten er nemlig klar til bestøvning, længe før hanblomsten er vågnet og klar, og hun når faktisk at visne og dø, inden han opdager, at der var mulighed for sexy time. Når hanblomsten er klar til at give sin pollen til hunblomsten, går hans pollen derfor til spilde. Dér kommer den store del i midten af blomsten, den højeste del af planten, der minder om en lang skorsten (læs; bleg penis) ind i billedet. Den gemmer den spildte pollen og sender så tiltrækkende dufte afsted til diverse insekter såsom fluer, biller mv. – og tiltrækkende lugte for dem er alt, hvad der lugter råddent. ”Uh, der er vist et lig i nærheden, der må jeg hen!” (jeg havde lyst til at lave en Tinder-vits her, men jeg kunne ikke formulere den.)

 

 

Lugten udsendes særligt kraftigt, når hunblomsten er klar til bestøvning, så timingen er korrekt. Når insekterne så roder i planten, får de den gemte pollen på sig og kan bestøve hunblomsten. På den måde bliver blomsten forstøvet, den lever, og den kan sprede sin lugt af død og fortrydelse i verden (her havde jeg lyst til at lave en Trump-vits.)

 

 

Selve konsistensen på planten skulle også nærmest minde om kød, og planten bliver også varm, ca. som menneskelig kropstemperatur, for at hjælpe med at frembringe den rådnende lugt.  Derudover må jeg som psykolog sige, at den er så meget et fallossymbol, at Freud skriver breve til Jung på den anden side lige nu.  

 

Tænk at en blomst, som vi forbinder med skønhed og naturlighed, kan være så, ja – ulækker.

Jeg gad virkelig godt se den. Med gasmaske på.

 

 

Mia N

 

image_print

DEL

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Mia N

Plantenørd, bonderøv og amatørblogger

Jeg hedder Mia, er 36 år og oprindeligt nordjyde. Jeg bor nu på Nørrebro i Købehavn på femte år med mine marsvin, kreative projekter, utallige planter, og jeg elsker det. 

Her deler jeg de ting, der optager mig, og som gør mig glad: alt fra planter og oplevelser i Danmark til gyserfilm og test af virkeligt underligt slik.

Velkommen!

Mia N

jeres favoritter
Udforsk
Støt planteværk (reklamelinks)

miasplantevaerk@hotmail.com

søg på bloggen
Søg