Planter og alt det andet "værk",
der interesserer mig

Paradistræ (Crassula Ovata)

Pasningsvejledning og guide til at tage stiklinger

 

Paradistræ eller Pengetræ (Crassula Ovata) er en sukkulent, dvs. en plante, der ligner kaktussen i pasningsbehov og nogle gange også udseende. Sukkulenter er på én gang lette at passe, fordi de ikke behøver andet end sol og meget lidt vand – og svære at passe, fordi de meget let overvandes. Ligesom en kaktus vil planten hurtigt rådne, hvis den får for meget vand. Hvis Paradistræet trives, kan det derimod både få blomster og blive imponerende stort, op til 1 meter. 

Paradistræet er let at passe, den er billig, og den er meget let at tage stiklinger af. Skynd dig at stjæle et blad fra en vens Paradistræ, så du hurtigt kan få din egen plante. 

 

 

 

Jord: Veldrænet løs jord, fx kaktusmuld eller pottemuld blandet med kokosmuld og lecakugler. Planten kan godt leve i almindelig pottemuld, men der er stor risiko for, at mulden holder for meget på vandet, og at planten dermed lider under overvanding. 

Vand: Lad jorden tørre ud mellem vanding og vand først, når den er HELT tør. Jeg vander mine sukkulenter ca. hver 2.-3. uge. 

Lys: Paradistræ har brug for masser af lys og klarer også direkte sol. Planten vil ofte strække sig efter lyset, og det er derfor vigtigt at rotere den, så den ikke bliver skæv. Hvis dit Paradistræ bliver meget ranglet, er det et tegn på, at den strækker sig for meget efter lyset, og at den derfor står et sted, hvor der ikke er nok lys. 

Gødning: Gerne hver tredje eller fjerde måned, men det er ikke nødvendigt. 

Luftfugtighed og temperatur: Som en anden sukkulent foretrækker Paradistræ et varmt og tørt miljø, gerne en dejlig varm stue.

 

 

 

Formering/stiklinger: Sukkulenter er nogle af de letteste planter at tage stiklinger af! Når først du har åbnet den dør, kan du ikke stoppe igen. Du tager dig selv i at kigge efter sukkulentblade på gulvet af plantecentre. 

Du kan enten tage en stikling ved at klippe et stykke af planten (stængel inkl. et par blade) af og sætte i vand. Vent på den får rødder og plant derefter. Husk at skifte vandet regelmæssigt.

Du kan også tage et blad, lægge det (pres det meget let ned) på jorden og holde jorden fugtig. På sigt vil bladet lave små rødder, flere blade og til sidst en hel plante. 

 

 

 

Held og lykke med planten. Må den bringe dig både paradis og penge!

 

 

Mia N

 

image_print

DEL

En reaktion

  1. Hej Mia,
    Jeg fandt din side for nylig og har hygget mig over flere af dine indlæg 😉
    Jeg er faldet for både din skrivestil og din holde-planter-stil!
    Og nu hvor jeg har overtaget et paradistræ fra min veninde, tjekkede jeg selvfølgelig dit indlæg om den lille fætter, for det her eksemplar har virkelig brug for den rette kærlighed. Og dit indlæg har en smittende begejstring, men efterlod mig med et par spørgsmål, så nu prøver jeg lykken. Det kunne være sejt, hvis du havde svarene 🙂
    #1 Planten er begyndt at skyde en masse små rødder ud mellem “leddene” langt oppe på stænglerne på flere af forgreningerne. Ved du hvad det er tegn på, og hvad jeg bør gøre ved det, hvis noget overhovet?
    #2 Min veninde har haft den stående i et nordvendt vindue som ofte stod åbent for udluftning. Det er – ud fra hvad jeg kan læse mig til – det stik modsatte af optimale betingelser. Så nu er den flyttet ind i mit lidt lysere, vestvendte vindue i en måneds tid før jeg sætter den permanent i mit sydvendte stuevindue, hvor den får godt med lys og varme. Jeg håber, at sådan en overgangsperiode kan skåne den mod lys- og temperatur-shock, men jeg er oprigtigt lidt bekymret for, om den har troet det var vinter/dvaletid, og om jeg gør den snotforvirret ved at flytte den til optimale betingelser på den her tid af året?
    #3 Stænglerne er ret lange, og for tynde til at kunne bære deres egen vægt, så hun har støttet dem med blomsterpinde. De skulle tydeligvis have været beskåret for længst, men jeg er i tvivl om det er bedst så at gøre det asap (selvom det er højsommer) eller om jeg skal beholde støttekonstruktionen og vente til foråret før jeg beskærer den?

    Hvis du har svar på nogle af mine random spørgsmål tager jeg imod med kyshånd, og hvis ikke er det selvfølgelig også helt fint – jeg nyder dit lille univers med lige stor glæde uanset 🙂

    Venlig hilsen Julie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Mia N

Plantenørd, bonderøv og amatørblogger

Jeg hedder Mia, er 36 år og oprindeligt nordjyde. Jeg bor nu på Nørrebro i Købehavn på femte år med mine marsvin, kreative projekter, utallige planter, og jeg elsker det. 

Her deler jeg de ting, der optager mig, og som gør mig glad: alt fra planter og oplevelser i Danmark til gyserfilm og test af virkeligt underligt slik.

Velkommen!

Mia N

jeres favoritter
Udforsk
Støt planteværk (reklamelinks)

miasplantevaerk@hotmail.com

søg på bloggen
Søg