Planter og alt det andet "værk",
der interesserer mig

Jordbær, jordbær, jordbær

Lidt om selvpluk på Rokkedyssegaard og mine favorit jordbærretter

 

I sidste weekend var jeg ude på jordbær selvpluk. Det er noget, jeg har gjort hver sommer hjemme i Nordjylland. Hvis nogen er fra Nordjylland vil jeg anbefale Flyger’s Gårdbutik i Nibe (link nederst). Der har jeg mange gange plukket jordbær, ærter mv.

Her på Sjælland er min favorit gårdbutik Rokkedyssegaard i Værløse. Det tager ca. 20 minutter at køre derud fra Nørrebro, og det er en dejlig køretur. På vej ud til Værløse er der mange vilde blomster til bierne, som jeg altid er glad for at se.

Når du ankommer ude ved Rokkedyssegaard er det som at køre ind i en lillebitte landsby. Der er store staldbygninger, en gårdbutik og mange små borde, hvor besøgende sidder og nyder en bærbrunch. Jeg har aldrig selv prøvet den, men kigger altid langt efter den. Den ser fantastisk ud! 

 

 

Der er en stor gårdbutik,  som er hyggelig at gå på opdagelse i. Det er et lokale i en af de gamle bygninger, hvor der er forskellige bær, grøntsager og frugter, og der er hylder med hjemmelavet marmelade, saft og honning. Min søster sværger til deres hjemmelavede honning til 40 kr.

Her kan du også købe alverdens hjemmelavede is fra egne bær. 

 

Dagens høst: selvplukkede jordbær og hindbær og honning købt i gårdbutikken

 

Jordbærpluk finder sted på en eller flere marker bag ved gårdbygningen, og der er utallige jordbærrækker med forskellige sorter. Selvom der var overskyet og lidt regntruende, da jeg var derude i weekenden, er det altid et smukt syn med lange jordbærrækker, grønt for øjnene og glade familier.

Jeg havde en gammel flettet kurv med , som selvfølgelig er fra  byttereolen, og jeg fik noget street cred af en af (tror jeg) gårdejerne for at køre den fuldendte bondegårdsstil. Jeg havde naturligvis ikke tænkt på stil, men mere at jo større kurv jo, flere jordbær.

Jeg gik i gang med at plukke mange forskellige jordbær, og selvom vi alle nok har set det mange gange, så er der bare noget fantastisk ved at skubbe jordbærbladene til side og se utallige smukke røde jordbær gemme sig inde bagved klar til at blive plukket. Det er lidt sent på jordbærsæsonen, jeg var ude at plukke, men det er bugnede stadig er friske og modne jordbær.

Efter jordbærpluk var jeg på opdagelse i butikken, hvor jeg købte honning til min søster og hindbær til mig. Hvis det ikke var fordi jeg næsten lige var stået op, havde jeg købt en is eller en issandwich til mig selv. Den må jeg have til gode til næste gang.

 

 

Jordbærsæsonen er ved at være ovre for denne gang. Jeg ved ikke, om der findes enkelte steder, hvor man stadig kan plukke løs. 

Men uanset om du har været på jordbær selvpluk eller bare køber dem i dit supermarked, så er der mange muligheder med bærrene (som egentligt er en samling af små nødder kaldet en flerfoldssamfrugt). Jeg har spist mine mange jordbær i min koldskål, på vaniljeskyr og med sødmælk og sukker (ca. 1 kg sukker på hvert jordbær). 

 

Jordbær i koldskål

 

Jordbær i vaniljeskyr

 

Jordbær i sødmælk og med sukker på

 

Denne gang flottede jeg mig også i bedste studenterstil og lavede jordbær dyppet i chokolade. Ja, de er lige så gode, som man husker dem. Det kan virkelig anbefales!

Jeg følte mig som en gæst på et femstjernet hotel med en morgenmadsbuffet med jordbær og chokoladefontæne . Det har jeg engang prøvet i Singapore, deraf det præcise billede. Chokoladefontæne! Til morgenmadsbuffet! Her var det bare mig i beskidt nattøj, men ellers næsten lige så luksuriøst. 

 

 

Ej at forglemme det BEDSTE at bruge jordbær til:

 

Jordbærtærte (købt – den kan jeg ikke prale af selv at have lavet)

 

Mine jordbær fra selvpluk er for længst væk, men jeg køber stadig alle de gode jordbær, jeg kan finde i butikkerne. Jeg har også stadig jordbær på altanen, men det lakker mod enden. Jordbærsæsonen er færdig ca. midt juli. På Rokkedyssegård kan man netop nu stadig plukke hindbær (som i øvrigt også er vildt gode!).

Jordbær må virkelig være indbegrebet af dansk sommer, og det er efter min mening også et af de afgrøder, som vi i Danmark mestrer. Selvpluk er en virkelig hyggelig oplevelse, og de efterfølgende dage har du en stor, glad mave fyldt med jordbær i alle afskygninger. 

 

Jeg tager meget gerne imod inspiration til nye “retter” med jordbær. Hvordan bruger du jordbær i din mad?

 

Mere information:

Flyger’s Gårdbutik i Nibe

Rokkedyssegaard i Værløse

 

Mia N

 

image_print

DEL

2 reaktioner

 1. Årh, lækkert! Jeg kunne spise allé jordbær i verden tror jeg – pt. har jeg en bøtte hjemmefikset coulis af det, til at smide ovenpå mælkeprodukter, sammen med alskens knas, choko og peanutbutter.
  Men rå, så knalder dem også allerhelt på vaniljeskyr (endelig en der også æder et helt bæger af gangen, ligesom mig) og aaallerhelst med lidt karamelsovs på. Men til koldskål er de også bare killer – vores moar laver faktisk tiltider koldskål, hvor hun lige blender to solide håndfulde jordbær i og erstatter citronen med 3 limes i stedet – dét holder altså bare i retten 😍. Og i alle salater med feta, er det også godt!
  Og og og.

  – A

  1. Åh ja, salater med feta og jordbær! Den havde jeg helt glemt og ikke fået i 100 år. Og koldskål med blendet jordbær lyder for godt! Nu må jeg havde fat i flere jordbær…

   Tak for din skønne kommentar 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Mia N

Plantenørd, bonderøv og amatørblogger

Jeg hedder Mia, er 36 år og oprindeligt nordjyde. Jeg bor nu på Nørrebro i Købehavn på femte år med mine marsvin, kreative projekter, utallige planter, og jeg elsker det. 

Her deler jeg de ting, der optager mig, og som gør mig glad: alt fra planter og oplevelser i Danmark til gyserfilm og test af virkeligt underligt slik.

Velkommen!

Mia N

jeres favoritter
Udforsk
Støt planteværk (reklamelinks)

miasplantevaerk@hotmail.com

søg på bloggen
Søg