Planter og alt det andet "værk",
der interesserer mig

Behandling med nematoder

Guide til behandling med nematoder mod sørgemyg

 

Jeg har tidligere skrevet et blogindlæg omkring nematoder, og hvordan det er en effektiv behandling mod sørgemyg (de mange irriterende små sorte fluer, man ofte får i sine planter).

Det kan du læse her: Nematoder – den mest virksomme behandling mod sørgemyg i planter. 

 

Jeg har brugt nematoder flere gange med succes, hvor de helt har fjernet de mange sørgemyg. De første par gange jeg skulle bruge dem, fandt jeg det dog lidt forvirrende, da processen med at blande dem op og vande med dem har flere skridt.

 

 

Fremgangsmåde

Man bestiller nematoderne på Ecostyle.dk, og de ankommer efter få dage i et lille brev, der kan være i postkassen. De skal opbevares på køl indtil brug. Når du er klar til at bruge dine nematoder, skal du hælde dem op i en skål (de har form som sand) og blande dem med vand efter anvisning. 

Denne blanding blandes så op med mere vand, og herefter skal du vande nematoderne ud i planterne fuldstændig som en normal vanding. 

 

Jorden i dine planter skal være fugtig, så du kan med fordel vande dine planter dagen før eller bruge en sprayflaske til at holde jorden fugtig lige vanding med nematoder. I de efterfølgende dage skal jorden fortsat holdes fugtig. 

Det sikrer, at nematoderne holdes i live og kan gøre sit arbejde. De mikroskopiske orme vil spise de sørgemyg-æg, der er i jorden, og dermed sørge for, at der ikke kommer flere. De allerede eksisterende sørgemyg, som flyver rundt om planten, kan fjernes ved at opsætte gule limfælder. 

Når nematoderne har gjort sit arbejde, dør de, og du skal derfor ikke bekymre dig om orme i din plantejord. Efter cirka 10 til 14 dage er din plante sørgemygfri, og du kan ånde lettet op (uden at få fluer i munden). 

 

 

Jeg vandermed nematoder ca. en gang om året. Sørgemyggene har det med at komme på lejrtur i mit hjem i de varme og fugtige sommermåneder, og ved første tegn på dem får jeg bestilt nematoder.

Det er en god ide, at du har de planter, du skal have for nu og dermed ikke skal til at omplante nye planter med ny og fugtig jord, før du vander med nematoder. Du kan nemlig risikere, at der kommer sørgemyg i dine nye planter, som kan sprede sig på ny.  Det ville være lidt ærgeligt, da nematoder er temmeligt dyre. 

Hvis du som mig alligevel regelmæssigt får nye planter, er god måde at holde sørgemyggene væk at vande dine planter fra bunden (i underskålen) frem for topvanding. Det er den øverste fugtige jord, der får sørgemyggene på besøg, så hvis toppen holdes nogenlunde tør, kommer de ikke til at starte med.

Held og lykke med dem og skriv endelig hvis du har spørgsmål! 

 

 

Mia N

 

image_print

DEL

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Mia N

Plantenørd, bonderøv og amatørblogger

Jeg hedder Mia, er 36 år og oprindeligt nordjyde. Jeg bor nu på Nørrebro i Købehavn på femte år med mine marsvin, kreative projekter, utallige planter, og jeg elsker det. 

Her deler jeg de ting, der optager mig, og som gør mig glad: alt fra planter og oplevelser i Danmark til gyserfilm og test af virkeligt underligt slik.

Velkommen!

Mia N

jeres favoritter
Udforsk
Støt planteværk (reklamelinks)

miasplantevaerk@hotmail.com

søg på bloggen
Søg