Planter og alt det andet "værk",
der interesserer mig

Kartofler på altanen

Forspiring og pasning 

Jeg vil i år for første gang forspire mine egne kartofler. I de sidste to år har jeg fået kartofler af min søster,  og nu er jeg blevet ret vild med dem. Alt, hvad man kan lave selv af grøntsager, frugter og urter, smager bedre end det købte. Når jeg har fået dem af min søster, har hun allerede forspiret dem, og jeg har fået dem i en stor balje/bøtte, så de fint kan stå på altanen, indtil de er klar til at blive spist. Nu vil jeg gerne være med i hele processen (læs; lege gud) og lave mine egne kartofler.

 

Det, jeg ved indtil videre:

Sort: Jeg har købt læggekartofler i sorten Jutlandia. Jutlandia er den sort, jeg kan huske, min søster plejer at bruge, og derfor var jeg en efteraber og købte dem. Der er forskel på, hvornår de forskellige sorter skal forspires og plantes, og jeg ved faktisk ikke, hvornår det er bedst for denne sort. Men nu gør jeg det. Fanme!

Forspiring: Læggekartoflerne er små knolde, som har begyndende spirer på sig (forestil dig den der gnallede kartoffel, der ligger i dit køleskab et sted. Smid den ud nu.). De lægges med spirerne opad, ca. 7-10 cm nede i jord i en plantespand, spirekasser eller andet og stilles et lyst og lunt sted (max. 15° C,) så kartoffelknoldene kan udvikle stærke spirer.

Jord: Kartofler er ikke kræsne med jord og kan plantes i det meste, så længe man sørger for, at jorden er lidt løs og let i det. Jeg bruger plantesækjord (pro tip: ofte kan man købe plantesække i byggemarkeder til 5-15kr).

Vanding: Jorden skal holdes meget fugtig, fordi kartofler har et ringe/småt rodnet og derfor hurtigt udtørrer. Mærk efter om de to øverste cm er tørre, og hvis de er, så trænger planten til vand.

Gødning: Det anbefales at gøde jorden, inden man planter. Jeg gør det ikke i begyndelsen, da plantesækjord allerede er ret næringsrig. Jeg ser det lige an.

Lysforhold: Kartoflerne skal stå neutralt til varmt, og ikke i alt for meget sol. Kartofler kan ikke tåle direkte lys, frost eller meget varme særligt godt. Det er vigtigt at holde øje med, at kartoflerne er konstant dækket af jord. Hvis noget af kartoflen stikker op over jorden og får sol, vil den blive grøn og uspiselig.

Høst: Kartoflerne kan høstes, når der er grønne planter med hvide blomster på, og blomsterne er visnet.

 

Nu prøver jeg og tæller ned til gode dage med kartoffelmadder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mia N

image_print

DEL

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Mia N

Plantenørd, bonderøv og amatørblogger

Jeg hedder Mia, er 36 år og oprindeligt nordjyde. Jeg bor nu på Nørrebro i Købehavn på femte år med mine marsvin, kreative projekter, utallige planter, og jeg elsker det. 

Her deler jeg de ting, der optager mig, og som gør mig glad: alt fra planter og oplevelser i Danmark til gyserfilm og test af virkeligt underligt slik.

Velkommen!

Mia N

jeres favoritter
Udforsk
Støt planteværk (reklamelinks)

miasplantevaerk@hotmail.com

søg på bloggen
Søg