Planter og alt det andet "værk",
der interesserer mig

Min vurdering af pon (plantesubstrat)

Efter to måneders brug af pon til mine sjældne planter er min vurdering nu klar

 

I indlægget Jeg tester pon (plantesubstrat) beskrev jeg, hvordan jeg ville eksperimentere med et nyt plantesubstrat, nemlig pon. Pon er små sten, nærmest som grus, og de bruges ligesom plantejord. De består af mineralsten som zeolit, pimpsten, lavasten og indeholder også gødning til de første 6 måneder. Gødningen frigives, når planten har behov for det.  

Jeg har afprøvet det, da jeg blev ved med at have vanskeligheder med enkelte planter, der ikke virkede til at trives i min typiske jordblanding (kokosmuld, pottemuld og perlite). De viste tegn på overvanding og mistrivsel, som jeg vurderede, skyldtes at jorden lukkede sig for meget om rødderne, så de ikke fik nok ilt. Pon burde i stedet kunne skabe mere luft om rødderne og sørge for godt dræn.

Da der er risiko for at overvande i pon, anbragte jeg mine planter i gennemsigtige potter, så jeg kunne se, hvor meget vand, der var. Det er heldigvis lykkes mig ikke at overvande.

 

 

Min vurdering

Fantastisk. Så let kan det siges. Jeg har nu testet pon i 2 måneder, og jeg kunne ikke være mere tilfreds. Planterne stortrives, og jeg ser en tydelig forskel. Det er lykkedes mig at holde flere planter, jeg tidligere altid har kæmpet med, i live!

Tidligere har jeg haft besvær med Philodendron Verrucosum, men min aktuelle har nu TO nye blade, og alle bladene er uden brune spidser. Dét er virkelig godt gået!

 

Et af de nye blade på Philodendron Verrucosum

 

Philodendron El Choco Red

 

Min Alocasia Baginda Dragon Scale har også en fest i pon. Den har endnu ikke fået gule pletter på bladene eller brune tipper, som den har tendens til hos mig. Der er også TO nye blade på vej lige nu.

Derudover er det for første gang lykkes mig at få bulbs* fra en Alocasia Silver Dragon til at spire. Jeg lagde 3 bulbs i en lille potte med pon og perlite, lagde plastic over og har regelmæssigt holdt det fugtigt.

 

Alocasia Baginda Dragon Scale

 

Alocasia Baginda Dragon Scales nye blade på vej

 

Spirende Alocasia Silver Dragon bulb

 

Jeg vil fortsat også bruge min vanlige jordblanding, da pon er vildt dyrt (250kr for 12 liter), men mine sjældne, diva-planter er flyttet i pon, og jeg er ovenud tilfreds. Pon er kommet for at blive.

 

 

Mia N

*Bulbs er små runde eller aflange “kugler”, der nogle gange er omkring rødderne i planter. Det er en slags lille plante-æg, som du kan plante, spire og dermed få nye planter. 

image_print

DEL

2 reaktioner

  1. Hej Mia
    Jeg har være så heldig at få fingre i en lille baby Alocasia Frydek Variegata. Jeg har aldrig før haft sådanne specielle planter … og jeg læste på din side at det er godt at plante i Pon. Så min baby står i pon. I en gennemsigtig glas potte. Men hvor meget vand skal der være i glasset for ikke at overvande. Suger den lille bitte plante vand op gennem stenene?
    Er så bange for at jeg får den slået ihjel 🫣 God aften hilsen Sonja

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Mia N

Plantenørd, bonderøv og amatørblogger

Jeg hedder Mia, er 36 år og oprindeligt nordjyde. Jeg bor nu på Nørrebro i Købehavn på femte år med mine marsvin, kreative projekter, utallige planter, og jeg elsker det. 

Her deler jeg de ting, der optager mig, og som gør mig glad: alt fra planter og oplevelser i Danmark til gyserfilm og test af virkeligt underligt slik.

Velkommen!

Mia N

jeres favoritter
Udforsk
Støt planteværk (reklamelinks)

miasplantevaerk@hotmail.com

søg på bloggen
Søg