Planter og alt det andet "værk",
der interesserer mig

Alocasia Frydek Variegata

Alocasia har alle dage været min yndlingsplantefamilie. Jeg elsker næsten alle Alocasiaer, men især dem, der har specielle, næsten vokslignende blade, såsom Alocasia Dragon Scale og Alocasia Scalprum. Jeg har skrevet om min Alocasia-kærlighed i et tidligere indlæg her

Derfor er det heller ingen stor overraskelse for mig, at min nyeste plantekærlighed er kastet på den eftertragtede og sjældne Alocasia Frydek Variegata.

Alocasia Frydek i sin almindelige form er en smuk plante med intenst grønne blade og hvide vener. Den ligner lidt en blanding af sine to søstre, Alocasia Amazonicas Polly og Alocasia Ventii.

Frydek er indenfor de sidste par år kommet i spotlyset i planteverdenen igen, særligt den brogede (variegerede) version. Den er nemlig sjælden, og den er (derfor) også dyr.

Jeg købte en Frydek Variegata f min favorit plantepusher, Laura, og præcis som hun sagde, så vokser den overraskende hurtigt! Min er placeret i mit planteskab, så den får både tilpas luftfugtighed og grolys her i vinterperioden. Alocasiaer behøver dog ikke høj luftfugtighed, så det er blot lidt ekstra forkælelse.

Jeg har i min juleferie i Nordjylland mange gange tænkt på min Frydek, og hvordan den mon klarede sig hjemme i KBH. Jeg er nu hjemme igen, og gensynsglæden var stor. Den trives!

 

 

PASNINGSVEJLEDNING

 

Jord 

Jorden skal have godt dræn og være porøs, dvs. der skal bruges en let og luftig jord, som aldrig kan suge så meget vand, at den bliver meget våd og tung. Alocasia er sårbar overfor at drukne/rådne ved overvanding, og derfor er jorden vigtig. Jeg har tidligere brugt en blanding af kokosmuld (lette kokosfibre) og perlite (dræn), og det er en god blanding til de fleste planter. Aktuelt bruger jeg pon, som jeg har skrevet mere om her. 

Lys 

Undgå direkte sol og varme. Alocasia har det bedst i indirekte lys.

 

 

Vand 

Planten vil gerne have en konstant fugtig jord, men den må aldrig være drivvåd. Stik en finger i jorden, og hvis de øverste to centimeter jord er tørre, så er det på tide at vande igen. Det er også en rigtig god ide at give planten et bad under bruseren en gang om ugen eller spraye den med en forstøver.

Luftfugtighed

Alocasier kan godt lide høj luftfugtighed, men det er ikke et krav. De mere almindelige kan fint stå i en almindelig dansk stue. Jeg har mine mest værdifulde i mit planteskab

Gødning

Det anbefales at gøde Alocasia måske én gang månedligt i forår- og sommerhalvåret, men jeg gør det langt sjældnere. Igen fordi det er en følsom plante, og med gødning kan man let ”svitse” planten. Gødning kan nemlig være heftigt og overvælde planten, så den nærmest ”solskoldes”.

Skadedyr og sygdomme

Læs mere i mit indlæg: Alocasia, min yndlings plantefamilie.

Pris

En lille babyplante, en corm eller bulb eller en stikling fra en voksen plante går typisk for omkring 500kr for tiden.

 

 

Du kan stille spørgsmål om dine planter i min Plantebrevkasse.

 

Mia N

 

image_print

DEL

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Mia N

Plantenørd, bonderøv og amatørblogger

Jeg hedder Mia, er 36 år og oprindeligt nordjyde. Jeg bor nu på Nørrebro i Købehavn på femte år med mine marsvin, kreative projekter, utallige planter, og jeg elsker det. 

Her deler jeg de ting, der optager mig, og som gør mig glad: alt fra planter og oplevelser i Danmark til gyserfilm og test af virkeligt underligt slik.

Velkommen!

Mia N

jeres favoritter
Udforsk
Støt planteværk (reklamelinks)

miasplantevaerk@hotmail.com

søg på bloggen
Søg