Planter og alt det andet "værk",
der interesserer mig

De små svin #1 Spindemider

Edderkoppespind, små prikker og misfarvede blade er alle tegn på den ubudne gæst, spindemiden

 

En af de første skadedyr, du stifter bekendtskab med, når du går op i dine planter, er spindemider. De ses tydeligt ved, at der kommer et lille spind med små prikker i omkring dine planter. Prikkerne er miderne, og de vil langsomt ødelægge din plante. Spindemider spreder sig hurtigt til andre planter, hvis de står tæt, men de er heldigvis nogenlunde lette at komme af med.

 

Min kollegas plante, som jeg har i behandling

 

Hvad er spindemider?
Spindemiden er i familie med ederkoppen, og den danner et lille spind, som bruges til at bevæge sig fra det ene blad til det andet. De sætter sig ofte på undersiden og i ”krogene” (der hvor blad møder stængel) på bladene, hvor de sidder og suger plantesaft. Det medfører skade på bladene i form af lyse pletter og på sigt misfarvninger på hele bladet. Spindemiden lægger mange æg, som udklækkes efter ca. 10 dage, så der hele tiden er nye spindemider klar til at ødelægge din plante. Det er derfor vigtigt, at du fortsætter behandlingen et par uger efter de sidste tegn på spindemider.

 

Store spindemideskader (bladene er gule og hænger)

 

Tegn på spindemider

  • Misfarvninger på blade (lyse pletter og plamager)
  • Spind omkring bladene
  • Blade hænger mere end vanligt
  • Vækst stopper

 

Behandling mod spindemider
Start med at fjerne de mest angrebne blade, som er gule, misfarvede, hænger, eller hvor du kan se mange mider og spind på.

Skyl hele planten med vand, enten spul den med bruseren eller tør grundigt med en våd klud på alle blade. Vær særligt opmærksom på bladenes samlingspunkter (hvor blad møder stængel), som kan danne en lille hyggelig krog for miderne. Når du har skyllet hele planten, og den har dryppet af, så sprøjt med insektspray. Jeg bruger aktuelt neem-olie, men du kan også bruge Min hjemmelavede insektgift eller købe en i plantecentre. Jeg anbefaler Provanto, som du kan få i bl.a. Jem & Fix.

Sørg for at spraye hele planten, inkl. stænglen og lidt på jorden. Kom omkring alle hjørner og kroge. Lad derefter planten dryppe af.

Behandlingen gentages med et par dage til en uges mellemrum i nogle uger, indtil du er sikker på, der ikke er flere spindemider, og deres børn ikke er ankommet uanmeldt til festen.

Stil planten i karantæne et sted, hvor den ikke står tæt ved andre planter, mens den er i behandling.

 

 

Mia N

 

Hvis du har et spørgsmål vedrørende planter, kan du skrive til Plantebrevkassen.

 

image_print

DEL

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Mia N

Plantenørd, bonderøv og amatørblogger

Jeg hedder Mia, er 36 år og oprindeligt nordjyde. Jeg bor nu på Nørrebro i Købehavn på femte år med mine marsvin, kreative projekter, utallige planter, og jeg elsker det. 

Her deler jeg de ting, der optager mig, og som gør mig glad: alt fra planter og oplevelser i Danmark til gyserfilm og test af virkeligt underligt slik.

Velkommen!

Mia N

jeres favoritter
Udforsk
Støt planteværk (reklamelinks)

miasplantevaerk@hotmail.com

søg på bloggen
Søg