Planter og alt det andet "værk",
der interesserer mig

Diagnosticering og behandling af Philodendron White Princess

Hjælp mig med at opklare mysteriet om, hvad min Philodendron White Princess fejler

 

Philodendron White Princess er en sjælden, brogetbladet plante, som aktuelt er til at finde i de danske plantecentre. Planten er sjælden og eftertragtet grundet de smukke, hvide aftegninger på bladene. For at læse mere om hvad variegation/brogetbladede planter er, så har jeg skrevet et indlæg om det her.

Jeg har købt min White Princess i Grønne Hjem Valby til den nette sum af cirka 300 kr. Jeg valgte netop denne plante, da der både var flot variegation i bladene og på stænglen. Planten har vokset godt hos mig og virket til at trivedes. Jeg har endda klippet hele topskuddet af for at give en stikling til en veninde, og det reagerede den ikke på.

 

 

Jeg opdagede for nyligt, at et nyt blad på vej var stoppet i sin vækst. Ved gennemsyn af planten var der også pludselig mange brunlige/rødlige pletter på og nogle misfarvninger. Bladene så ikke sunde ud, og planten fejlede noget.

Jeg startede med at gennemsøge alle bladene i godt lys både over og underside. Jeg mærkede på planten for at se, om der var skadedyr, der kunne kradses af. Der var ingen tydelige dyr, og der var pletter på begge sider af bladene. Pletterne lavede en lille fordybning i bladet.

 

 

Pletternes rødlige farvede indikerede for mig, at der umiddelbart kunne være tale om:

skjoldlus, rust eller bladplet.

Skjoldlus har samme farve som rust, og de er vanskelige at slippe af med. Lusene sidder nemlig godt fast på bladene og skal nærmest kradses hårdt af med en finger. Jeg kunne umiddelbart ikke kradse noget af, men jeg var i tvivl.

I forhold til plantens placering og luftfugtigheden i rummet ville det være usandsynligt, at den havde fået en svampesygdom som rust. Jeg måtte gennemgå de forskellige mulige sygdomme og skadedyr for at finde svaret. 

 

DIAGNOSTICERING: MULIGE SKADEDYR OG PLANTESYGDOMME

 

Skjoldlus 

Skjoldlus er ligesom tæger og bladlus et insekt, der sætter sig på planten og suger næringen ud af dem. De er gode til at gemme sig i små kroge på planten og har også et skjold, der gør dem ganske sejlivede. 
Skjoldlusens skader medfører misfarvninger, og de efterlader en klistret substans, som kan dække bladet og gøre den følsom for svampesygdomme. Dette medfører, at ny vækst bremses, og at der ikke opnås optimal fotosyntese. 

 

Rust 

Rust er en svamp, som især opstår i fugtige forhold. Når først din plante har fået rust, kan det være nærmest umuligt at slippe af med, og det er derfor en god idé at undgå planter, der er særligt modtagelige for rust. Rustsvampen efterlader små rustfarvede pletter på planten.

Bladplet

Bladplet er også en svamp, som giver mørkebrune pletter omgivet af et lille gult område. Pletterne er synlige både på over- og undersiden af bladet, og de vil langsomt sprede sig. Sygdommen minder meget om rust.

 

Når jeg researcher, synes jeg efterhånden mest, det ligner en svampesygdom, som skaber de brunlige pletter og fordybninger. Jeg hælder nu til rust, men jeg er ikke sikker. 

Jeg vælger at opstarte behandlingen, selvom diagnosen ikke ligger fast, for at mindske eventuel spredning.

 

 

BEHANDLING

Jeg starter behandling af mine planter, uanset hvad der er galt, med at bruse dem ned i min bruseniche. Når planten er tørret, sprøjter jeg den med insektgift, enten ECOstyles Insektfri eller min hjemmelavede insektgift.  Det er vigtigt at give den gas med sprayflasken og virkelig komme omkring alle kroge og hjørner. Hvis der er tale om skadedyr, sidder de ofte steder, hvor de kan gemme sig lidt. Jeg bruger nogle gange en pensel eller andet til at “male” giften på hele bladet, så jeg er sikker på, jeg kommer hele vejen rundt.

Jeg giver herefter planten en pause et par dage for at følge udviklingen.

 

Min White Princess blev hverken mere eller mindre ramt, hvorfor jeg efterfølgende har forsøgt med et svampemiddel, ECOstyles Svampefri. Jeg har blandet midlet op og sprayet det på hele planten og igen ladet den stå og tørre. Jeg har derudover fjernet de to mest inficerede blade, inklusiv det blad, der var stoppet i vækst. Jeg fjerner altid de mest inficerede blade, så planten ikke bruger mere energi og næring på at forsøge at redde eller fremskynde vækst på de blade. Nu kan planten i stedet koncentrere sig om at skyde nye, forhåbentligt sunde blade.

 

 

KONKLUSION

Min endelige konklusion og diagnosticering er lidt uklar. Jeg ved stadig ikke, præcis hvad planten fejler, men jeg hælder til svampesygdommen rust og har behandlet herefter. Behandlingen ser ud til at have hjulpet, da der nu er nye blade på vej, og de ser sundere ud. Der er stadig få rustfarvede pletter på de nye blade, så jeg vil holde øje med udviklingen. I mellemtiden vil jeg holde planten væk fra mine andre planter i tilfælde af smitte, og jeg vil sørge for, at der er luftigt omkring planten, så der ikke er gode vilkår for svampesygdomme.

 

Hvis du har bud på, hvad min Philodendron White Princess fejler, så sig endelig til. Jeg tager altid gerne imod råd, vejledning og viden! 

 

Hvis du har et spørgsmål om dine planter, kan stille det i min Plantebrevkasse.

 

Mia N

 

image_print

DEL

2 reaktioner

  1. Mit bedste bud er også en svampesygdom, alternativt noget bakterielt (det kan være næsten umuligt at adskille uden mikroskopi/dyrkning).
    Uanset hvad, burde din strategi med at fjerne inficerede blade være den rigtige 🌿

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Mia N

Plantenørd, bonderøv og amatørblogger

Jeg hedder Mia, er 36 år og oprindeligt nordjyde. Jeg bor nu på Nørrebro i Købehavn på femte år med mine marsvin, kreative projekter, utallige planter, og jeg elsker det. 

Her deler jeg de ting, der optager mig, og som gør mig glad: alt fra planter og oplevelser i Danmark til gyserfilm og test af virkeligt underligt slik.

Velkommen!

Mia N

jeres favoritter
Udforsk
Støt planteværk (reklamelinks)

miasplantevaerk@hotmail.com

søg på bloggen
Søg