Planter og alt det andet "værk",
der interesserer mig

Planter for begyndere #8 Gødning

Alt det, jeg ved, om plantens vitaminpille

 

Gødning er en samling af næringsstoffer, som planter skal bruge til at leve godt og vokse af – en slags vitaminer for planter.

Vi mennesker kan få vores vitaminer via en varieret kost (eller vitaminpiller), og det styrker os. Hvis vi ikke får de næringsstoffer, vi har brug for, kan vi sagtens leve videre i lang tid, men vil på sig blive fejlernærede og syge. I naturen lever planter af de næringsstoffer, der naturligt er i jordbunden, hvorimod vores stueplanter – og landbrug for den sags skyld – er lavet af os og har brug for hjælp til at ernære sig og vokse rigtigt. En plante i et “kunstigt miljø” (aka vores stuer) kan sagtens leve uden at blive gødet, men den vil højst sandsynligt på sigt blive mere og mere kedelig at se på, for til sidst at sygne hen. 

 

Hvis du derimod bruger gødning, gør det, at planten vokser mere, har mere intense farver, og hvis der er tale om grøntsagsplanter eller krydderurter, vil de også smage bedre. Planten bliver stærkere, kan dermed lettere forsvare sig mod sygdomme og skadedyr, og den kan også lettere regulere vandindtag- og balance. 

 

 

HVAD ER GØDNING?

Gødning bruges kort fortalt til at få planter til at gro på en optimal måde. Det inddeles i to overordnede kategorier:

Naturgødning (organisk gødning) og kunstgødning.

Naturgødning består af naturlige materialer, fx afføring fra dyr, blade og efterladenskaber fra insekter eller kompost. Kunstgødning er den fremstillede, vi køber i butikker, som består af nitrogen, fosfor og kalium – tre vigtige næringsstoffer, som planter har brug for. 

Gødning kan fås i alverdens former, både flydende, fast eller i naturlig form, som fx jord blandet med hønselort eller hestepærer (jeg ville ønske, marsvinelort kunne bruges). De fleste stueplanter har godt af gødning ca. én gang månedligt i vækstmånederne.

 

 

MIN FREMGANGSMÅDE

Jeg bruger flydende plantegødning, gerne økologisk fra Substral. Jeg fylder ½ hættefuld gødning i min vandkande og fylder den med vand. Der er nok til ca. 1/2 af min altan eller 1/3 af alle mine indendørs planter. Vær obs. på, at det er en god idé at ændre blandingsforholdet lidt ift. det angivne og faktisk bruge lidt mindre gødning end anbefalet. Der anbefales ofte 1 hættefuld, men jeg bruger ca. ½.  Det mindsker risikoen for “fertilizer burn”, som jeg kommer nærmere ind på, og det er lettere at styre.

 

 

Jeg bruger samme gødning til både indendørs og udendørsplanter, og du kan sagtens købe en billig gødning i Lidl eller dit lokale supermarked. Jeg har mine planter i krukker på altanen og skal derfor ikke tænke på, om gødning med kemikalier kan forurene jorden. Hvis du vil passe på vores natur, så led gerne efter en skånsom, organisk gødning eller en naturgødning.

Personligt anbefaler jeg ikke gødningspinde, da der er for stor risiko for at overdosere. Jeg fortrækker gødning i flydende- eller pulverform.

 

Et lille udsnit af de mange slags gødninger, du kan købe

 

HJEMMELAVET GØDNING

Jeg har læst om flere måder at lave din egen naturlige gødning, men jeg har ikke selv prøvet det, da jeg er i tvivl om evidensen af det. Hvis du har god erfaring med en af nedenstående hjemmelavede gødningstyper (eller andre), så del endelig din erfaring. Jeg er altid på udkig efter mere bæredygtige måder at gøde på, og jeg glæder mig meget til en dag at kunne lave min egen kompost. Lige nu er mine naboer nok glade for, jeg ikke forsøger at lave kompost på min altan på Nørrebro (det stinker!).

Her er forskellig slags “husrådsgødning”, jeg har hørt om:

  • Æggeskaller (blandes i jorden)
  • Kaffegrums (blandes i jord eller i vand)
  • Fiskevand fra akvariet (blandes i vand som flydende gødning)
  • Hønselort (blandes i jorden)
  • Hestepærer (blandes i jorden)

 

 

“FERTILIZER BURN”

Selvom planter er glade for gødning, kan det også være hårdt for dem. Gødning kan virke lidt som en Redbull for planten, så den bliver overvældet. Man siger, at planter kan få “fertilizer burn”, hvor den viser tegn på mistrivsel ved at få fx små brune pletter eller “crispy” spidser. Det er samme tegn, som når en plante får for meget sol og bliver solbrændt. 

Fertilizer burn kan ske, hvis blandingsforholdet mellem vand og gødning er forkert, eller hvis du har gødet for hurtigt eller for ofte. 

Det er derfor en god ide ikke at gøde en ny plante hurtigt, men vente nogle måneder. Nye planter kommer ofte i en jord, der allerede er tilsat gødning, og den er stresset efter flytning. Gødning kan stresse den yderligere, og du kan altså ende med i bedste intention at skade din plante mere, end du hjælper den. Men hvornår er så det rette tidspunkt at gøde?

Du kan altid støtte dig opad de pasningsvejledninger, der er, for din specifikke plante, og ellers er et godt husråd ca. 1 gang månedligt i vækstmånederne (ca. april til oktober). Derudover kan du holde øje med følgende:

 

TEGN PÅ AT DIN PLANTE TRÆNGER TIL GØDNING

  • Vækst er gået i stå (kan ofte også skyldes alt muligt andet, så tjek først for skadedyr og sygdomme)
  • Bladenes farver er matte
  • Grøntsager/frugter (hvis den har disse) smager ikke af ret meget 
  • Planter, der skal blomstre, blomstrer ikke
  • De ældste blade bliver hurtigt gule

 

 

Jeg håber, indlægget har givet inspiration til at huske din plantes vitaminpille, om den er købt eller hjemmelavet. Din plante vil takke dig for det. 

 

Mia N

 

Hvis du har et spørgsmål vedrørende planter, kan du skrive til Plantebrevkassen.

 

image_print

DEL

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Mia N

Plantenørd, bonderøv og amatørblogger

Jeg hedder Mia, er 36 år og oprindeligt nordjyde. Jeg bor nu på Nørrebro i Købehavn på femte år med mine marsvin, kreative projekter, utallige planter, og jeg elsker det. 

Her deler jeg de ting, der optager mig, og som gør mig glad: alt fra planter og oplevelser i Danmark til gyserfilm og test af virkeligt underligt slik.

Velkommen!

Mia N

jeres favoritter
Udforsk
Støt planteværk (reklamelinks)

miasplantevaerk@hotmail.com

søg på bloggen
Søg