Planter og alt det andet "værk",
der interesserer mig

Lidt om Lama og Bagel

Nyt om mine to teddymarsvin, som har hver sin personlighed, rutine og favoritsnacks

 

I foråret sidste år havde jeg grisene (marsvin) Bacon og Mango. Bacon var ved at være en pensionistgris, og han havde vedvarende tandproblemer og dermed hyppige dyrlægebesøg. Jeg vidste, at han desværre ikke havde lang tid igen, og at Mango snart ville være alene. Marsvin er flokdyr og må ikke være alene, så jeg skulle skaffe hende en ny ven. Marsvin, der bor sammen, kan også reagere på tabet af den anden og få en lille marsvinedepression, hvor de fx stopper med at spise. Det er derfor også vigtigt, at de ikke er alene for længe, men at de hurtigt får en ven.

 

 

Jeg købte Lama fra en opdrætter i Frederikshavn i maj 2020, hvor hun var 8 uger gammel og klar til at flytte fra sin mor. Bacon nåede lige at møde hende og have en hverdag med hende i 14 dage, før han desværre gik bort. Det rører mig at tænke på, hvordan han livede helt op omkring den nye babygris. Han var den glade og creepy onkel, der prøvede at skiftevis guide og knalde hende.

Efter det var det bare Mango og Lama. Mango var ikke mega fan, fordi hun generelt var en dominerende gris, og hun ignorerede Lama en del i starten. De var roommates, og huslejen faldt til tiden, men der var intet venskab. Det kom lige så stille, hvor de blev glade for hinanden, men det var tydeligt, hvem der bestemte.

 

Når Lama bliver nervøs, og hun står helt forstenet (og muligvis laver mindfulness)

 

Lama har altid været en nervøs gris. Fuldstændig som mennesker har marsvin forskellige personligheder. Marsvin er byttedyr og har derfor tendens til at være lidt jumpy, men de kan næsten alle blive meget tamme og rolige, fordi de bliver taget ud, kælet og får tillid til mennesker (læs; lærer at vi er dem med maden). Lama er aldrig blevet rigtig tam, selvom jeg har hende ude hver dag og serverer gourmetsnacks for hende. Hun er en virkelig sød og smuk gris – men også meget skeptisk. Hun har mandelformede øjne med en tydelig sort kant omkring, så det ligner hun på én gang skuler og har sort eyeliner på. Hun ELSKER gulerod, hø og melon. Hvis hun kan få en lille smule havregryn, er hun også lykkelig.

Når hun bliver nervøs (som er hele tiden), så sidder hun helt stille og trækker vejret helt roligt ind og ud. Jeg tror, hun laver en mindfulnessøvelse for at berolige sig selv – måske en kropsscanning? Eller så planlægger hun bare et attentat mod mig.

 

 

I foråret 21 var det desværre Mangos tur til at blive syg og gå bort. Det skete pludseligt og var virkelig hårdt, og jeg skulle midt i sorgen i gang med at finde en ny ven til Lama.

Jeg holdt øje med alle internater, men der dukkede ikke nogle op. Jeg fik kontakt til en opdrætter i Kirke Hyllinge på Sjælland, som havde hungrisen Pipi. Jeg hentede hende, og hun lignede Lama vildt meget. Hun kom hos mig til at hedde Bagel. Et navn hun nu lever op til med sin runde, halvflade form.

Bagel er fra maj 2020 og er derfor 2 måneder yngre end Lama. Hun fik i januar 2021 et kuld på hele fem (!) unger. Det er virkelig sjovt at tænke på, at min lille pige er en morgris, og at der har været så mange grise i hendes mave. Hun er sgu sej.

Fordi hun har født indenfor det sidste halve år, så føles hun underligt spændt at holde. Det er noget med, at bækkenet er flyttet under fødslen, og det tager lang tid at sætte sig rigtigt igen.

Hun føles derfor som en stærk bodybuilder, når jeg løfter hende. Jeg tror godt, hun kunne trække nogle traktorer.

 

Bagel 

 

Bagel er stadig lidt nervøs, fordi jeg kun har haft hende et par måneder, men hun er ikke nervøs af natur som Lama. Tværtimod er hun utrolig nysgerrig, og hun er en sporty gris, der elsker at løbe runder. Hun snakker også utroligt højt, når hun er ude, og hun har store runde øjne.

Bagel har været SÅ god for Lama. De er virkelig bedste veninder, og de er det bedste makker-grisepar, jeg har haft. Mango trynede lidt Lama, men Bagel udfordrer hende. Når Lama bliver bange, fx midt i eventyr på gulvtæppet, og hun stopper op og laver kropsscanning, så går Bagel gerne ud og henter hende og hiver hende ind i sikkerhed.

De snakker og løber rundt sammen dagen lang. Nej, hvor er de altså søde sammen!

Bagel elsker ALT mad i hele verden, og hun er allerede tykkere end Lama. Hun elsker også at ligge i hængekøjen og flader gerne helt ud, som er et tegn på tryghed. Der holder Lama sig til at ligge under køjen og skule. Til gengæld kan Lama rigtig godt lide at komme ud og ligge på min mave eller ben under dynen.

Og tisse på mig.

 

 

Selvom Bagel er mere modig end Lama, er det alligevel Lama, der bestemmer. Jeg tror, det er godt for hende, selvom der er risiko for, hun bliver en mean girl. Hun har noget, hun skal kompensere for, efter makkerskabet med Mango. Who can blaim her?

 

I disse dage er de særligt lykkelige, fordi de hver dag får naturgrønt, som jeg plukker på mine gåture. Bagel elsker mælkebøtter og skvalderkål, Lama sværger til græs. 

 

Hvis du vil se mere fra grisene, så kig endelig med på Instagram. Der lægger jeg dagligt videoer og billeder op.

 

 

Mia N

 

 

image_print

DEL

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Mia N

Plantenørd, bonderøv og amatørblogger

Jeg hedder Mia, er 36 år og oprindeligt nordjyde. Jeg bor nu på Nørrebro i Købehavn på femte år med mine marsvin, kreative projekter, utallige planter, og jeg elsker det. 

Her deler jeg de ting, der optager mig, og som gør mig glad: alt fra planter og oplevelser i Danmark til gyserfilm og test af virkeligt underligt slik.

Velkommen!

Mia N

jeres favoritter
Udforsk
Støt planteværk (reklamelinks)

miasplantevaerk@hotmail.com

søg på bloggen
Søg